Појачана контрола крадљиваца струје

Наплата струје је рекордна – са 94 одсто прошле године, скочила је на 99,2 процента. Грађани и привреда су за десет одсто смањили и стара дуговања, те она данас износе 27 милијарди динара. Акценат је и на смањењу нелегалне потрошње струје, па ЕПС појачава контролу мерних места.

После две деценије, наплата децембарских рачуна протекла је без масовних рекламација. Утрошена струја вредела је двадесет две и по милијарде динара, од чега је наплаћено готово све – двадесет две милијаде и триста милиона динара.

"Људи који раде у ЕПС-у деценијама не могу да верују и два пута смо проверавали комплетну наплату за децембар 2017. Важно је да то није нешто што се десило случајно, уозбиљили смо причу у протеклих годину и по до две, како код наших потрошача, тако и код наших људи који раде на терену, мислим пре свега на монтере и њихове шефове", каже в. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Влада од ЕПС-а захтева дисциплину у наплати, али је чињеница да и привреда и грађани све уредније плаћају струју.

"Не волим генерално да заостајем у плаћању, желим да измирујем све своје обавезе на време, просто не желим да имам проблем те природе да нешто не плаћам", каже један од грађана.

Да плаћају редовно грађани потврђују уплатницама, а они који не могу одједном, струју плаћају из два-три пута месечно.

У крађи помагали радници ЕПС-а

Прошле године откривено је више од 6.700 крађа струје вредне милијарду динара. Унутрашња контрола Електропривреде утврдила је да су у томе често потрошачима помагали управо радници ЕПС-а.

"Дакле отворити ормар са бројилом, премостити каблове, украсти једну фазу. То су озбиљни напони и ту нема играња. То мора да уради неко ко тај посао уме да ради. Доста тих људи је процесуирано, неки су добили и отказе. У 2018. настављамо акцију", најављује Грчић.

Закон потрошче обавезује да радницима дистрибуције омогуће проверу мерног места, а они на терену морају бити униформисани и имати идентификационе картице.

"Сва службена лица 'ЕПС Дистрибуције' имају исказнице, идентификационе картице и они се представљају. Сваки грађанин ове земље има право да тражи легитимацију нашег службеног лице и тек онда, када се наше службено лице легитимише, може да приступи контроли мерног уређаја", објашњава Сандра Алагић из "ЕПС Дистрибуције".

Највише нелегалне потрошње бележи се на југу земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво