Хрватско национално вијеће против иницијативе Националног савета Буњеваца

Хрватско национално вијеће противи се усвајању иницијативе Националног савета Буњеваца за проглашење ништавности акта о насилној асимилацији Буњеваца, јер би то, како сматрају у том већу, могло да доведе до подизања нових тензија и анимозитета између заједнице Буњеваца који се не осећају Хрватима и хрватске заједнице у Србији.

Реч је о акту из 1945, којим се припадницима буњевачке националне мањине забрањује слобода националног изјашњавања као Буњеваца.

Иницијативу за поништење тог декрета, који је раније поднео Национални савет Буњеваца, подразумева поништавање одлуке донете пре готово пола века, да Буњевци морају да се изјашњавају као Хрвати.

У отвореном писму председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору и председнику владе АП Војводине Игору Мировићу, председник Хрватског националног вијећа Славен Бачић поручује да је, како каже, био неугодно изненађен саопштењем у којем стоји да је Покрајинска влада обећала да ће подржати иницијативу Националног савета Буњеваца.

Бачић у писму напомиње да је данас национално изјашњавање у Србији потпуно слободно, те да се део Буњеваца, њих око 16.700, тако и изјаснило на последњем попису становништва.

Истиче, међутим, да се не мањи број бачких Буњеваца истовремено национално осећа и изјашњава Хрватима, а у прилог томе наводи чињеницу да су половина чланова Хрватског националног вијећа у Србији управо буњевачки Хрвати, међу којима је и он лично.

Бачић: Политичка иницијатива 

Бачић, у отвореном писму достављеном и медијима, сматра да је реч о "политичкој иницијативи", која, како каже, има јасну дневно-политичку сврху.

"Њено прихватање не само да не би имало никакве практичне последице за мањинска права, већ би могло да доведе до нових тензија и анимозитета између заједнице Буњеваца који се не осећају Хрватима и хрватске заједнице у Србији", навео је Бачић.

Истиче, такође, да би се тиме не само додатно оптеретили српско-хрватски односи генерално, а посебно у светлу најављене посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, већ би то, тврди, значило и наставак мешања власти у идентитетски спор, у којем "међународне институције од српских власти захтевају задржавање строге неутралности".

"Напротив, усвајање ове иницијативе могло би да резултира да се пред покрајинском скупштином и владом појаве неупоредиво озбиљније иницијативе за заиста контроверзне послератне одлуке", упозорио је Бачић.

Поништити асимилаторски декрет из 1945

С друге стране, председница Националног савета буњевачке националне заједнице Сузана Кујуџић Остојић очекује да сви пријатељи Буњеваца подрже предлог упућен Скупштини АП Војводине да поништити асимилаторски декрет из 1945. године, по коме су сви Буњевци морали да се изјашњавају као Хрвати.

"Таква иницијатива није окренута ни против кога, ми за себе тражимо само демократско право да се изјашњавамо као Буњевци и сматрамо да то право треба да имају припадници сваке друге националности", рекла је раније Кујуџић Остојић за Танјуг.

Кујуџић Остојић је почетком фебруара рекла да су иницијативу поднели чланови Одбора Скупштине Војводине за уставноправни положај покрајине професор новосадског Правног факултета др Слободан Орловић, Зоран Вучевић и Смиљана Гламочанин Варга.

Кујуџић Остојић објашњава да многи не разумеју праве разлоге зашто је покренута таква иницијатива, као и да ће поништавање таквог акта донети искључиво моралну сатисфакцију Буњевацима.

Она подсећа и да је Национални савет Буњеваца у Србији још пре 10 година тражио поништење асимилаторског акта тадашњих комунистичких власти, али да до данас нико није био спреман да испуни захтеве тог народа који вековима живи у местима суботичке и сомборске општине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара