Деца греше а родитељи плаћају казне

Инстаграм профил "Дрога Србија" прошле недеље узнемирио је многе. Полиција је интервенисала, а истрага је у току. Како да се дрога искорени код деце, велики је изазов и пред родитељима и пред образовним системом, а предложена су и прва решења.

Фотографија тинејџера на којој конзумирају наркотике пали црвени аларм за све у друштву, а ресорни министар предлаже строге санкције.

"Децу која то раде треба послати на лечење од дроге и избацити их из школе. Њихове родитеље такође треба најстроже казнити и то финансијски", каже министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Такве мере, сматрају у удружењу "Родитељ", неће дати жељени резултат.

"Можемо деци да пошаљемо поруку да се све може платити, шта год да ураде. Мислим да ниједна казна никада није уродила плодом, а посебно у овој причи која је врло осетљива. Мислим да је родитељима потребна помоћ у овом тренутку када причамо колико проблема имамо са децом и са вршњачким насиљем", истиче Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

По објављивању, њихове навике су видели сви. Питање је ко је те фотографије морао да види пре.

"Ово је пораз за породицу, за образовање и за читаво друштво. Деца се понашају како хоће, или су деца препуштена сама себи, родитељи раде нон-стоп, или су презаштићена од стране родитеља па имате шетњу дилера, малолетних дилера. Џоинт кошта 80 до 90 динара, ексатази до 100 динара", каже Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Школа под притиском 

Дефектолози упозоравају да је због тога школа под великим притиском.

"Школа треба да буде и образовна и васпитна, сад на неки начин говоримо да буде и институција која кажњава за одговорност родитеља. Бојим се да је велико бреме бачено само на школу и да без подршке других система овакве ствари које се дешавају, попут дроге, насиља, без подршке МУП-а, система социјалне заштите, школа тешко може сама да реши", сматра професор Александар Југовић са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду.

Један од начина је, саветују, да се у школама појачају и ојачају психолошко-педагошке службе.

"Мислим да је доста мојих студената дефектолога из различитих студијских програма врло компетентно да тај систем ојача, да појачамо превентивно деловање", објашњава Југовић. 

Осим тога, упослити их у слободно време.

"Сем школе, друштвених мрежа и учења не постоји ништа организовано у друштву. Друштво мора да се забрине и да направи национални програм за тог младог човека да обавезно у школама уведе спорт, културу, активности", каже Антић. 

Прве казне због неоправданих изостанака неки родитељи су већ платили. Бежање са часа коштало их је 5.000 динара, уколико родитељи не измире ове обавезе, прети им и казна затвора.

број коментара 0 пошаљи коментар