Како се борити против замки на интернету

Родитељи морају бити дигитално оспособљени да одговоре на захтеве времена и прате своју децу на интернету, да знају који су њихови налози и шифре на друштвеним мрежама, какав садржај пласирају, каже државна секретарка, рекла је за РТС државна секретарка у Министарсту трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

"Креирај, повежи и подели поштовање - бољи интернет почиње с тобом", слоган је под којим се ове године обележава Дан безбедности на интернету.

Најновији скандал на интернету показује да се деца на Инстаграму хвале како користе дрогу чак и испред полицијских кола. За нешто више од недељу дана налог "Дрога Србије" пратило је више од 1.300 људи. 

Државна секретарка Татјана Матић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су и МУП и Тужилаштво покренули истрагу и да због саме истраге није добро говорити о детаљима.

"Важна је промптна реакција која је уследила и родитеља и надележних органа и чињеница да овакве ствари нас подесећају на тренд који је још 2016. у Великој Британији започео - тренд са бизерним селфијима и један тренд такође који се зове игре изазова, где деца практично преко друштвених мрежа, користећи инстаграме или фејсбук задају једни другима бесмислене задатке који их често могу довести у животну опасност", рекла је Матићева.

Ово доста подсећа на такав вид изазова који се шири, постоје многобројне опасности, ово је једна од њих, нажалост сигурно ће их бити још, сматра Матићева.

"Ово је дигитална ера у којој све оно што је било раније везано или за криминал или за дрогу и налазило се на улици, полако се на нове платформе сели. Важно је да држава има механизме који могу да одговоре оваквим изазовима промптно", рекла је Матићева.

Како каже, немогуће је спречити појаву оваквих налога и ситуација на интернету, зато што ви имате у овом тренутку милијарду интернет страница отворених.

Важно је рећи да су млади од 15 до 24 године највећи корисници интернета, тако да су мета и када су у питању пласирање производа и свима су циљна група.

Државни механизми  

Држава је формирала механизме кроз Национални контакт центар, кроз формирање Координационог тела за безбедност деце на интернету, Савет који је основан услед ескалације вршњачког насиља у школама које се дистрибуирало путем друштвених мрежа, објаснила је Матићева.

"Ми имамо и стратегију информационе безбедности посвећен безбедности деце на интернету", подсетила је Матићева.

Подсећа да већ годину дана ради Кол центар за безбедност деце на интернету, да су им се у почетку више обраћали одрасли за помоћ, а да је данас тај број скоро изједначен.

Најчешће их занима, како каже, на који начин да заштите своје налоге, уколико је дошло до крађе идентитета како то да пријаве, како да блокирају налоге са којих долазе увреде. 

"Често се јављају и због злоупотреба фотографија, крађе идентитета, али и због сексуалне експлоатације и предаторства. Имали смо 28 предмета прослеђених тужилаштву, 38 отишло ка МУП-у, Министарство просвете са 18 предмета, шест МИнистарству здравља и два министарству за рад и социјална питања", закључила је Матићева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво