Скуп и контраскуп поводом годишњице смрти Недића

Скуп поводом годишњице смрти председника српске владе за време окупације у Другом светском рату, Милана Недића, у центру Београда, умало се изродио у инцидент, када је готово дошло до физичког обрачуна.

Скуп су организовали чланови мало познатих организација "Српски цароставник" и "Србска акција", који су палили свеће и држали говоре о Недићу, а "контраскупове" су предводиле београдске организације ДС и ЛДП и понеки левичарски покрети, уз "традиционалне" повике –"фашисти", "нећете проћи", те "бандо црвена".

Скуп је одржан на месту на којем је, према званичној историографији, Недић извршио самоубиство, или је убијен, како верују они који га називају "српском мајком" за време окупације.

Обезбеђивала га је полиција, чији су припадници направили "живи зид", а када су појединци успели да се провуку кроз њега, интервенисали су и спречили могућу тучу.

Један од организатора, Марко Димитријевић рекао је новинарима да су њихови опоненти вештачки покушали да направе скандал: "Они су политиканти, који су ту дошли због предизборне кампање", тврди Димитријевић и додаје да се "раније нису бавили том темом".

У прилог томе је подсетио да је за време владе Војислава Кошутнице, у којој је ДС имала девет министара, у Немањиној 11, међу портретима свих премијера Србије централно место заузимао портрет Милана Недића.

"Њима то тада није сметало, били су равнодушни јер је њихова иделогија моћ и новац. Када су били на власти њих та тематика није занимала. Све то раде због предизборне кампање", закључио је Димитријевић.

Функционер Демократске странке Балша Божовић каже да су "ненацистички и неофашистички" покрети прошле године "стидљиво" одали помен Недићу, а да су ове године охрабрени, јер власт у Србији није применила закон који изричито забрањује било какве неофашистичке скупове.

Подсетио је и да су на данашњи дан "неонацисти" убили глумца Драгана Максимовића, а да до данас нико није осуђен, нити кажњен.

У Вишем суду у Београду води се, иначе, процес у којем наследници Недића траже да се он рехабилитује.

Последње рочиште било је 23. јануара ове године, а наредно је заказано за 26. март.

Захтевом за рехабилитацију наследници траже и да им се врати његова имовина.

Недићеви потомци траже од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ, којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у српској јавности, која углавном сматра да је Недић злочинац и колаборациониста и да суд треба да одбије његову рехабилитацију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво