Скуп и контраскуп поводом годишњице смрти Недића

Скуп поводом годишњице смрти председника српске владе за време окупације у Другом светском рату, Милана Недића, у центру Београда, умало се изродио у инцидент, када је готово дошло до физичког обрачуна.

Скуп су организовали чланови мало познатих организација "Српски цароставник" и "Србска акција", који су палили свеће и држали говоре о Недићу, а "контраскупове" су предводиле београдске организације ДС и ЛДП и понеки левичарски покрети, уз "традиционалне" повике –"фашисти", "нећете проћи", те "бандо црвена".

Скуп је одржан на месту на којем је, према званичној историографији, Недић извршио самоубиство, или је убијен, како верују они који га називају "српском мајком" за време окупације.

Обезбеђивала га је полиција, чији су припадници направили "живи зид", а када су појединци успели да се провуку кроз њега, интервенисали су и спречили могућу тучу.

Један од организатора, Марко Димитријевић рекао је новинарима да су њихови опоненти вештачки покушали да направе скандал: "Они су политиканти, који су ту дошли због предизборне кампање", тврди Димитријевић и додаје да се "раније нису бавили том темом".

У прилог томе је подсетио да је за време владе Војислава Кошутнице, у којој је ДС имала девет министара, у Немањиној 11, међу портретима свих премијера Србије централно место заузимао портрет Милана Недића.

"Њима то тада није сметало, били су равнодушни јер је њихова иделогија моћ и новац. Када су били на власти њих та тематика није занимала. Све то раде због предизборне кампање", закључио је Димитријевић.

Функционер Демократске странке Балша Божовић каже да су "ненацистички и неофашистички" покрети прошле године "стидљиво" одали помен Недићу, а да су ове године охрабрени, јер власт у Србији није применила закон који изричито забрањује било какве неофашистичке скупове.

Подсетио је и да су на данашњи дан "неонацисти" убили глумца Драгана Максимовића, а да до данас нико није осуђен, нити кажњен.

У Вишем суду у Београду води се, иначе, процес у којем наследници Недића траже да се он рехабилитује.

Последње рочиште било је 23. јануара ове године, а наредно је заказано за 26. март.

Захтевом за рехабилитацију наследници траже и да им се врати његова имовина.

Недићеви потомци траже од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ, којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у српској јавности, која углавном сматра да је Недић злочинац и колаборациониста и да суд треба да одбије његову рехабилитацију.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 04. феб 2018, 21:41)
Родак [нерегистровани]

не знаш историју

Опште је познато да Љотић није имао никакву активну функцију нити је имао команду над било којом војском у другом светском рату. 

(недеља, 04. феб 2018, 19:35)
anonymous [нерегистровани]

Nedić

Opšte poznata je činjenica da je Nedić bio na čelu kvinslinške vlade postaljene od strane okupatora tj. nemačkih vlasti.Zna se da su vojnopolicijske snage pod njegovom komandom i komandom Ljotića aktivno učestvovale u hapšenjima i likvidacijama komunista, rodoljuba, partizana i civila kako u zatvoru u Jajincima tako i širom tadašnje Srbije.Ne zaboravite na masovna streljanja đaka i civila u Krgujevcu, Kraljevu itd...Rehabilitacija jedne takve osobe koja je za sve to znala i u tome i učestovala ili nije sprečila je saučešnistvo u pomenutim zločinima.