Шта је Пасош компетенције и коме он помаже?

Роми, особе с инвалидитетом, жене жртве насиља у породици, млади који напуштају институције система – без подршке тешко проналазе посао. Зато ће добити документ који ће бити својеврсна потврда њихових могућности, вештина и знања, а све како би им се олакшао пут до посла. Пасош компетенције је део пројекта стварања прилика за запошљавање осетљивих категорија становништва кроз модернизацију општинских услуга.

Иако многи од њих немају завршену ни основну школу, тзв. маргинализоване групе, међу којима су најбројнији Роми, али и особе с инвалидитетом и менталним потешкоћама, често нису свесне да поседују вештине, умеће и знање који могу да им отворе пут до посла.

"Њихова конкурентност на тржишту рада је јако ниска због стигме друштва у којем живимо и мислим да ће пасош да буде нека повољна прилика да бар повећамо запошљивост и дамо вољу особама с инвалидитетом којима је то јако неопходно", каже Јасмин Ганић из новопазарског Удружења психолога. 

Ивана Стефановић Хентлинг из Удружења "Три хаус" у Крушевцу указује да многи од њих, иако немају формално образовање, имају вештине које могу искористити.

"Ово је одлична прилика да их ојачамо на начин на који то прописује овај инструмент у смислу да постану свесни својих знања и компетенција, јер овде имамо циљну групу која углавном нема ни формално образовање, али током свог живота су стекли јако пуно вештина и компетенција којих нису ни свесни", истиче Ивана Стефановић Хентлинг.

Пут до потврде за конкурс за посао

Кроз разговор са саветницима корисници постају свесни својих могућности, стичу самопоуздање и самопоштовање. Са потврдом коју добију могу да конкуришу за посао.

"Нико не може да очекује да ће добити посао након саветовања, ми то не обећавамо, нити је то циљ овог инструмента. Али повећање запошљивости је то да човек с једне стране освести неке добре стране које није до сад знао, а, са друге стране, да се на један нов начин представи послодавцима", објашњава Ивана Ракић из крагујевачког Удружења "Урадимо заједно".

Пасош компетенције у Србију стиже из Босне и Херцеговине где се примењује већ пет година.

"Пасош у БиХ нисмо уводили са циљем побољшања запошљивости али бројке говоре да је он врло примењив и у тој области. Причамо о групи људи која броји 2.000, 2.100 корисника у БиХ. Једанаест посто тих особа је направило кораке ка самозапошљавању, 15 посто њих се запослило, а 21 посто њих се вратило некој врсти учења", истакла је Амра Муратовић из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

У Србији ће девет сертификованих организација бити носиоци пројекта, а очекује се и сарадња са Националном службом за запошљавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи