Нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи", прво извлачење у марту

За нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи – 2018" грађани ће од сутра моћи да почну са слањем фискалних рачуна и слипова, а прво извлачење награда биће у марту.

Конференцији за новинаре на којој је најављен почетак наградне игре присуствовали су премијерка Ана Брнабић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Важиће иста правила као и у претходном циклусу наградне игре, а промена је што коверте за слање рачуна више неће бити типске, већ ће грађани моћи да шаљу коверте у различитим форматима.

Као и претходни пут, у коверти је потребно да буде десет фискалних рачуна или десет слипова, са најмањим износом по рачуну или слипу од 100 динара.

Када је у питању наградни фонд, биће двоструко већи него претходни, када је био 135 милиона динара, а игра ће се одвијати у два циклуса, те ће и дуже трајати.

Такође, сада ће директни приређивач наградне игре бити Влада Србије. Учесници конференције навели су да су рачуни који могу "учествовати" у наградној игри они од првог јануара ове године, да ће поштарина бити бесплатна, а као и претходног пута у наградној игри не могу да учествују малолетна лица.

Премијерка је на представљању игре "Узми рачун и победи – 2018" истакла да су претходна и ова године борбе против сиве економије и да је током претходне године направљено неколико значајних корака у тој области.

Она је казала да се борба против сиве економије одвија у четири кључна правца: унапређење инспекција, увођење подстицаја за легално пословање, смањење бирократије и јачање пореске културе.

"Током 2017. године остварено је неколико значајних помака у борби против сиве економије, између осталог израда система е-инспектор, за који се очекује да до јуна умрежи прве четири инспекције, а до маја 2019. да умрежи све инспекције у Србији. Уведена је и мера пореског ослобађања за почетнике у пословању за прве две године, та мера ће бити примењивања до октобра ове године, затим реформа парафискалних намета и трансформација Пореске управе, регулисање сезонаког рада и друго", навела је Брнабићева.

Јачање пореске културе 

Према њеним речима, када је у питању јачање пореске културе наградна игра "Узми рачун и победи" једна од основних активности.

"Скоро 40 одсто грађана учествовало је у овој наградној игри прошли пут, више од 85 милиона рачуна и слипова које су грађани послали, број пријава несавесних трговаца скочио је за скоро пола, незабележена подршка грађана у борби против сиве економије који нас у проценту од 94 одсто подржавају", рекла је Брнабићева и позвала све да од сутра почну са слањем рачуна и слипова.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да ће у другом циклусу доћи до измена у награђивању локалних самоуправа које пошаљу највише коверата, те да ће сада наградни фонд уместо 100.000 евра бити више од 200.000 евра и биће награђено девет најбољих самоуправа.

"Они ће дакле имати на располагању по 23.000 евра за реализацију пројеката опремања или обнове простора од јавног значаја које сами изаберу. Ново је и то што ћемо сада имати три категорије локалних самоуправа, мале, средње и велике и у свакој од тих категорија биће проглашено по три победника", рекао је Ружић.

Важан посао инспектора 

Он је додао да инспекције у Србији раде веома важан посао у отежаним условима, те да је обавеза владе да се ове године сагледа статус инспектора, јер се на тај начин помаже у борби против сиве економије.

"Од августа 2015. до 2017. утврђено је да је било више од 10.000 нерегистрованих привредних субјекта, а инспектори рада су током прошле године затекли 20.000 радника на црно. Оваквим акцијама подижемо свест грађана и они сами схватају колико је за њих и њихове заједнице важно да се сива економија сузбије", рекао је Ружић.

Председник скупштине НАЛЕД-а и члан Савеза за фер конкуренцију Драган Пенезић рекао је да су мере које влада спроводи у пољу сиве економије подстрек за све оне које послују на тржишту Србије, а који су угрожени постојањем нелојалне конкуренције.

Он је навео да су проблеми везани за рад на црно, као и некординисани рад инспекција и правосудних органа и даље актуелни, те да је због њиховог бржег решавања започето са ревизијом Националног програма за сузбијање сиве економије који би требао да буде завршен до краја фебруара.

Вукашин Гроздић који је у кабинету председнице владе задужен за награду игру, рекао је да ће се у овом циклусу такође слати 10 фискалних рачуна или 10 слипова по коверти и да минимални износ за рачуне и слипове остаје исти, 100 динара.

"Главна новина је да идемо са небрендираним ковертама и све коверте које грађани имају могу да пошаљу. Као и пре, малолетним лицима није дозвољено да учествују у наградној игри, поштарина ће бити бесплатна, а важећи рачуни су они издати од 1. јануара ове године", навео је Гроздић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво