Потписана Декларација о подршци вакцинацији

Представници научних и образовних институција и струковних комора у здравству потписали су Декларацију о подршци вакцинацији у Србији, са циљем да стручна јавност пошаље грађанима јасну и уједињену поруку о значају вакцинације као научно потврђене и најефикасније мере у превенцији заразних болести.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић рекао је да је због медицински нетачних и непоткрепљених информација на друштвеним мрежама, здравствена струка дошла у ситуацију да се родитељима у 2018. години мора да објашњава колики је значај вакцинације.

"Стручна јавност је неподељена. Сваки лекар који ради о здравственом систему зна да је имунизација једно од највећих цивилизацијских, медицинских достигнућа", рекао је Махмутовић.

Појава морбила, како је нагласио, могла се и очекивати после пада обухвата вакцинације, али да је здравствени систем добро одреаговао на појаву епидемије малих богиња.

"Наши грађани морају да буду свесни тога да ако желе добро деци морају да их вакцинишсу", нагласио је државни секретар Министарства здравља.

У Декларацији, која су потписали у Лекарској комори Србије, се наводи да су "имунизација и вакцине једно од највећих достигнућа човечанства и да ни једна друга медицинска интервенција није спасила већи број људи".

Први случај малих богиња у Србији је забележен почетком октобра прошле године, а од тада до данас заражено је 1.485 људи, умрле су две особе, а за трећу се чека званична потврда да је умрла од малих богиња. Већина заражених, око 94 одсто била је невакцинисана или непотпуно вакцинисана.

"Вакцинација једна од великих тековина медицина"

Декан Медицинског факултета у Београду проф. Небојша Лалић наводи да се сматрало да је вакцинација ушла у цивилизацијске тековине и да је то део уобичајеног цивилизацијског живота.

"Вакцинација једна од великих тековина медицина, једно од најснажнијих оружја којим су праве пошасти од болести заустављене", рекао је Лалић и додао да је струку изненадила борба против вакцинације.

О значају вакцинације, како је рекао, у стручним круговима нема дилеме, те да су лекари свесни колики је значај имунизације.

Декан Медицинског факултета у Београду је негативне кампање против појединих врста вакцина упоредио да појединачним лековима за које каже да могу да изазову поједине нежељене реакције, али да то не угрожава ефекат укупне терапије који је тим леком постигне.

"Замислите када би за све лекове те спорадичне случајеве нежељених ефеката дигли на ниво правила - медицина би била паралисана", нагласио је Лалић.

Антивакцинални лоби делује у целом свету, а пољуљано је поверење и у Србији која има дугу традицију вакцинације.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Лазић подсетила је да је Србија вакцинацију против великих богиња увела за време Милоша Обреновића 1839. године и да је та болест искорењена 1980. године.

"Сада смо у ситуацији да се још једном вратимо обавези имунизације, имунизацији деце и да подигнемо колективни имунитет повећањем обухвата вакцинацијом", нагласила је Лазићева.

Директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић рекао је да је поражавајуће што је поверење код грађана у Србији данас пољуљано у толикој мери да је Србија данас суочена са епидемијом и да се у 21. веку указује на неопходност и значај имунизације.

"Захваљујући вакцинацији многе заразне болести заборављене"

Председник Српског лекарског друштва проф. Радоје Чоловић подсетио је да су захваљујући вакцинацији многе заразне болести заборављене, да су с краја 19. и почетком 20. века од дифтерије, тетануса, великог кашља умирало скоро 50 одсто деце.

Данас те болести, како је рекао, практично не постоје захваљујући вакцинацији, а да је епидемија малих богиња пример да могу да се врате због невакцинисања деце.

"Као лекар осећам срам што се у нашој земљи у 21. веклу појавила епидемихја малих богиња. Болест која ефикасно може да се спречи вакцинацијом", појаснио је Чоловић.

Декларацију су потписали министар здравља Златибор Лончар, министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, директорка Института "Батут" Верица Јовановић, председник САНУ Владимир Костић, ректор Универзитета у Београди Владимир Бумбаширевић.

Затим декан Медицинског факултета Небојша Лалић, директор Лекарске коморе Србије Милан Динић, председник Српског лекарског друштва Радоје Чоловић, директори комора - фармацеутске, стоматолошке, биохемичара, медицинских сестара, здравствених установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи