Повеље за јачање међудржавних односа Србије и Израела

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић, градски менаџер Горан Весић, диригент Стефан Зекић и Софија Француски Леви добили су повеље за изузетан допринос јачању међудржавних односа и културних веза између Србије и Израела. Признања су додељена на свечаности у Народном позоришту, а додељују га Кнесет, парламент Израела и Министарство иностраних послова те земље.

Горан Весић је рекао да Повељу доживљава као част и обавезу и као признање за све оно што је Београд у последње четири године урадио на обележавању Холокауста и места где су страдали београдски Јевреји.

Он је навео да је Београд 2014. године прогласио 10. мај Даном сећања на жртве Холокауста.

"Учинили смо велике напоре како би Старо сајмиште коначано постао Меморијални центар. Раселили смо Централну кулу, припремили Закон о Старом сајмишту, формирали међународно тело на чијем челу се налази директор центра 'Симон визентал' Ефраим Зуроф, успоставили комуникацију са Јад Вашемом - централним местом за меморијализацију, односно сећање на Холокауст. Завршили смо пројекат у коме смо реконстриусали живот три и по хиљаде Јевреја од 7.000 колико их је страдало на Старом сајмишту", указао је Весић.

Како је додао, у последње четири године урађено је више него што је то био случај деценијама уназад како би Старо сајмиште постало обележено место.

"Република Србија је донела Закон о враћању имовине јеврејској заједници. Ми смо једна од првих европских земаља која је донела такав закон. На тај начин смо показали колико нам је важно то питање и колико као народ зелимо да Холокауст остане упамћен и да се генерације које долазе образују и уче ста су били ужаси Холокауста" рекао је Весић.

Он је рекао и да Повељу доживљава као признање за оно што је до сада урађено али и као обавезу да се и убудуће завршавају сви послови и јачају везе између израелског и српског народа.

Весић је нагласио да су то два веома повезана народа и да је сарадња између Србије и Израела добра, али да увек може да буде још боља.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам је рекла да Србија и Израел имају богат дијалог, значајну трговинску размену уз велике инвестиције и сарадњу у разним областима, али да та достигнућа не би требало сматрати "готовом чињеницом".

"Зато ова свечаност има за сврху додељивање признања, као захвалност Израела онима који у Србији раде на свему томе", додала је она.

Након доделе признања у Народном позоришту одржан је концерт "Музиком и сећањем за пријатељство међу народима", поводом обележавања Међународног дана Холокауста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво