Дулић: За смањење загађења држава ће издвојити 1,1 милион евра

Држава Србија ће хитно издвојити 1,1 милион евра за санацију агрегата у Топиници и рафинацији бакра у Бору како би се смањило аерозагађење, изјавио је у Бору министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

"Како би се спречило испуштање сумпордиоксида у ваздух, држава ће најхитније издвојити 1,1 милион евра. Шездесет милиона динара биће издвојено из Националног инвестиционог плана, а остало ће бити обезбеђено из Фонда за заштиту животне средине", рекао је Дулић.

То је само један од закључака састанка радне групе за спречавање аерозагађења у овом граду, којој су присуствовали и представници Рударско-топионичарског басена (РТБ) Бор, локалне самоуправе и невладине организације које се баве екологијом.

Дулић је додао да ће до 2009. године такође бити инсталиране још три мерне станице за праћење аерозагађења, али и изграђена стратегија одрживог развоја Бора.

Према његовим речима, то ће бити поверено Министарству за заштиту животне средине, а у изради стратегије биће укључени руководство општине и невладине организације.

Будући стратешки партнер РТБ у обавези да уведе нове технологије

Министар је подсетио да ће будући стратешки партнер РТБ бити у обавези да уложи минимум 180 милиона евра у модернизацију технологије Борског басена бакра у чијем саставу послује Топионица бакра.

"Министарство за заштиту животне средине ће од будућег стратешког партнера инсистирати увођење нових технологија", навео је Дулућ.

Будући да не постоји јасна слика здравственог стања становника овог града, министар је рекао да ће Министарству здравља предложити увођење обавезних систематских прегледа како би се добио скрининг њиховог здравља.

Министар Дулић, који је недавно оценио да Бор представља највећи еколошки проблем у Србији, навео је да је овај град суочен и са загађењем земљишта и воде, и да је решење тих проблема приоритет министарства на чијем је челу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво