Учитељица за коју комбинована одељења нису баук

Због малог броја деце, школе у селима све чешће се заснивају на једном одељењу, од првог до четвртог разреда. Међутим, за њих не постоји посебан наставни план, а кроз практичан рад, тај проблем је врло успешно решила једна учитељица у основној школи код Жагубице.

Осам ученика чини целу школу од првог до четвртог разреда у Изварици код Жагубице. Сви су у истом одељењу, па је учитељица Звонимирка Јовичић морала да осмисли посебан систем рада како би научили све што је предвиђено, а да часови не трају унедоглед. 

Распоред је исти за све, а часови почињу и завршавају се игром кроз коју утврђују градиво.

"У главном делу часа радим индивидуално и остварујем постављене циљеве часа. Тада вршим корекцију, оно што је за први, други, трећи, четврти разред, мора детаљно да се одради у том делу часа", каже учитељица Звонимирка Јовичић. 

У овом необичном одељењу где се мешају и најмањи и највећи, руке ђака су увек подигнуте.

"Учитељица осмисли задатке и ми кроз игру решавамо", истиче ученица четвртог разреда Јована Туфегџић. 

Ученик четвртог разреда Андрија Миливојевић каже да им је најбоље кад уче заједно.

"Зато што су нам ту пријатељи и лепше је кад учимо заједно него сами", објашњава Миливојевић. 

Звонимирка сада носи титулу едукатора године, а била је и у конкуренцији за 50 најбољих на свету. Док је студирала, на факултету није могла да стекне знања неопходна за рад у комбинованим одељењима. Свесна да она поставља темеље будућности ове деце, то је надокнадила кроз рад.

Од 418 одељења од првог до четвртог разреда у Браничевском округу, 36 су четвороразредна и троразредна. То је сада десет одсто, али временом ће их бити све више.

Доста споро, али то увиђају и факултети, па сада студенти Педагошког факултета у Јагодини имају обавезну опсервациону праксу, а могу да изаберу и једномесечну у неподељеним одељењима. Имају и предавања у оквиру предмета Дидактика и Методика. Све то, са учитељима попут Звонимирке улива наду да и деца из малих средина могу имати квалитетно образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво