Шарчевић: Важно да деца на Космету имају добро образовање

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да ће у току идуће недеље бити донето решење у вези са спорним докторатом сина ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојше Арсенијевића. Истиче да је важно да деца на Космету имају добро образовање, као и у остатку државе.

"Ми смо имали представку још из октобра месеца и ја сам прекјуче добио, незванично, од моје инспекције која се бави високим образовањем, да докторат и начин на који је син ректора то радио, није по закону урађено. Ми ћемо већ у току идуће недеље имати решење за то", рекао је Шарчевић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Додао је да је инспекицију задржао на универзитету и наложио да се бави том темом, али је нагласио да је потребно да се укључи и Агенција за борбу против корупције, као и етичка комисија која има надлежност на Универзитету.

Шарчевић је рекао да је с ректором разговарао пре десет дана у Београду, а пре 20 дана у крагујевачкој гимназији, и навео да са њим има коректне односе.

"Под коректне мислим искрене односе, поштено причамо, ако постоји проблем, можда је најбоље место да се пожали мени. Можда заштитим нека његова права боље него што он мисли", рекао је Шарчевић.

Министар је, међутим, додао да неће да остаје пасиван када сазна за нешто из његовог домена.

У фебруару посета Косовском Поморављу

Осврнуо се и на своју посету Косову и Метохији, напомињући да је тамо боравио трећи пут за непуних годину дана, и најавио да ће у фебруару отићи у део Косовског Поморавља.

Министар је нагласио да је Косово неотуђиви део Србије због чега је, нагласио је, важно да деца имају тамо добро образовање, као и у остатку државе.

Шарчевић, који се на Косову састао са директорима 33 школе, рекао је да је током посете разговарао о реформи образовања, улози директора, као и о мрежи школа која се сада ради.

"Осим састанака са директорима имали смо састанак са ректором и деканима приштинског универзитета, смештеног у Северној Митровици", рекао је Шарчевић.

Додао је да се мрежа школа на КиМ неће мењати у делу који се односи на број ђака.

Како је рекао, наталитет се код Срба тамо повећава и те школе почињу да имају више ђака што је, оценио је, јако занимљиво јер су биле при гашењу.

"Образовати децу за потребе тржишта рада"

Додао је да је важно разумети да деца не треба да се школују тако да ће "седети" на бироу, већ да се образују за потребе које су битне за тржиште рада и које су у понуди.

"Нудимо јак развој ИТ сектора. Отворили смо прошле године на Техничком факултету мини стартап који има 20 места и одлично функционише", рекао је Шарчевић додајући да се он сада шири.

Поновио је и да није допустиво да постоје "викенд професори".

"Ако имате универзитет где дозволите да вам долазе викендом људи да тезгаре, да би имали наставу, онда студенти морају да иду викендом на наставу и да уче интензивно, прелазе брже стране, немају квалитетну наставу", рекао је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво