Сећање на жртве Холокауста – положени венци на Старом сајмишту

Државна церемонија поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, који се у свету обележава 27. јануара, одржана је код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду. Након верског обреда који је обавио рабин Исак Асиел, преживели логораши, њихови потомци, представници државе, амбасада и верских институција полагањем венаца и белих ружа одали су почаст убијенима у Холокаусту.

Са свега десет година, Јосеф је постао један од логораша Старог сајмишта. На том месту остао је без родитеља и шире породице. Спасао га је обућар Пал Жамбоки, који је тада био привремени преводилац у Гестапу.

"Ја сам случајно, захваљујући Жамбокију, чије име носим данас, преживео, као и моја сестра. Могла је и мама да преживи, али бака је била болесна и каже: 'Павле, одведи ти децу па ћемо сутра да видимо како да се сместимо' и није могла да остави маму. Она је била најстарија, биле су три сестре овде заједно, али могла је да изађе и она и тако је остала", објашњава Јосеф Жамбоки.

Други светски рат однео је више од шест милиона јеврејских живота. Потреба да се сећамо Холокауста и данас је једнако важна, објашњава рабин Исак Асиел, како се такви догађаји не би поновили.

"Оваква сећања, комеморације, најбоље би било да почнемо од основне школе и да учимо да се доброта у људима мора вежбати и стварати, у супротном зло нећемо никада искоренити из наше средине", истиче рабин Исак Асиел.

Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо сајмиште, Јајинци, логор "Црвени крст" у Нишу само су нека од масовних стратишта.

"Други светски рат је за јеврејски и српски народ био и славан и тужан. С једне стране велика победа 1945. године зачињена је највећим злоделом које прати свет од његовог оснивања. Холокауст као симбол страдања јеврејског народа и геноцид над српским и ромским народом у Европи били су највећа срамота коју је свет дозволио под зликовачким режимом Адолфа Хитлера и његових савезника и следбеника", навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Град Нови Сад и Јеврејска општина одали су почаст према више од 4.000 новосадских Јевреја који су убијени од 1941. до 1945. године, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је да тај град никада неће заборавити жртве Холокауста.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Тог дана 1945. године ослобођен је Аушвиц–Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи