Награда Медија центра "Одбрана" новинарки РТС-а

На свечаности поводом дана Медија центра "Одбрана", новинарки РТС-а Ани Манојловић уручена је награда "Иван Марковић".

Награду за прилог "Позив за војну вежбу", емитован 5. јула прошле године у емисији "Око магазин" на Првом програму РТС-а, Манојловићевој је уручио министар одбране Александар Вулин.

Прилог Ане Манојловић изабран је као најбољи, јер је испунио све предвиђене критеријуме дефинисане Правилником о додели награде "Иван Марковић".

"Реч је, наиме, о актуелној теми, коју је ауторка, на оригиналан и креативан начин, јасним језиком и упечатљивим телевизијским записом с терена, на лицу места, не користећи архивске снимке, с одличном дикцијом и препознатљивим новинарским стилом извештавања, без претеривања, патетике и личних коментара, предочила јавности, настојећи да и она препозна шири значај догађаја који бележи, као и његов утицај на друштвену заједницу, јер превазилази ограничене захтеве система одбране наше земље", наведено је у образложењу на сајту Министарства одбране.

Избором саговорника, истиче се, најпре резервиста који коментаришу боравак у јединицама Војске Србије, затим и старешина који објашњавају зашто је неопходно да обнове и стекну нова војничка знања и вештине, новинарка Ана Манојловић је, пажљиво и одмерено, заокружила причу о различитим перцепцијама позивања на војне вежбе, те објективно и непристрасно, занатски професионално, уверљиво о томе информисала гледаоце. 

Медија центар Одбрана обележио је у Дому Војске Србије свој дан, као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа Ратник", чију традицију настављају војни часописи и магазин Одбрана.

"Борба никад не престаје" 

Честитајући празник припадницима Медија центра Одбрана, министар одбране Александар Вулин поручио им је да борба никад не престаје.

"Ако можемо да дефинишемо оно чиме се бави Медија центар, баш као и оно због чега постоји наша војска, у свега неколико речи, онда бисмо то могли са две речи – истина и одговорност", истакао је Вулин.

"Те две речи најбоље објашњавају шта је суштина нашег ангажовања и позива Одбранe. Одговорност према традицији коју имамо, као и према свим оним ратницима који су славно име српске војске исписали вредним понављања и памћења", рекао је Вулин.

"У историји нашег народа и у традицији наше војске нема ратова којих се стидимо јер их нисмо ни тражили, ни изазивали и нема предака који су нас својим делима обрукали или учинили непоносним. Због тога се њихова имена, дела и њихови животи морају бележити", додао је Вулин.

"Медија центар Одбрана треба да настави са својим упорним и вредним радом на учењу, стварању, на откривању нових путева војне мисли, али исто тако и на разумевању онога што није само војна мисао – разумевању потреба нашег народа, јер шта је Војска Србије ако није део нашег народа – њен најбољи део", рекао је министар. 

О достигнућима у години за нама, али и о плановима за будућност, говорио је пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра Одбрана.

Нагласио је да је установа и претходне године, као и до сада, настојала да буде достојни настављач традиција наших претходника, оснивача часописа Ратник и неимара Ратничког дома.

"Са три четвртине попуњености људством у 2017. години објавили смо 23 броја магазина Одбрана и у просеку медијски испратили четири догађаја дневно. Објавили смо 135 књига и часописа, што је у односу на 2016. годину повећање за 20 процената, а за потребе 125 активности система одбране израдили смо четири стотине графичких производа", рекао је он. 

Медија центар Одбрана је током 2017. године остварио успешну сарадњу са бројним институцијама и истакнутим појединцима.

У знак захвалности и за будућу успешну сарадњу, признања су додељена: из области новинско-информативне делатности – Милени Милетић, најуспешнијој сарадници магазина Одбрана, а из области издавачке делатности – Николи Марићу, пуковнику у пензији, и проф. др Вељку Ђурићу Мишини, за фотомонографију "Ратнички дом" у којој су аутори хронолошки представили претходих 85 година трајања тог здања.

Из области промоције културе награђен је Душан Ђоковић, директор Академије уметности, са којом је Медија центар Одбрана реализовао неколико значајних пројеката.

За свесрдну помоћ и сарадњу у реализацији тематских трибина на 62. међународном сајму књига, захвалница је уручена бригадном генералу Жељку Петровићу, команданту Прве бригаде КоВ-а.

Плакету Министарства одбране за најистакнутијег сарадника добио је ове године Душан Бабац, који је већ дуги низ година међу најтиражнијим и најчитанијима ауторима Медија центра Одбрана.

На свечаности је уручена и војна спомен-медаља за достигнућа у спорту, која је додељена Женској атлетској екипи Министарства одбране и Војске Србије која је на 48. светском војном првенству у маратону освојила бронзану медаљу, саопштило је Министарство одбране.

Признање су добиле поручница Невени Јовановић, десетарка Наташи Ћулафић и војна службеница Ксенија Бубњевић.

Најбољи спортиста Војске Србије у години за нама је потпоручник Стефан Вукадиновић, припадник Центра за обуку подофицира Команде за обуку, члан атлетске репрезентације Србије и освајач бројних медаља на домаћим и међународним такмичењима.

Титула најуспешније спортске екипе припала је екипи у практичном стрељаштву ИПСЦ – "Кобре" у саставу: капетан корвете Игор Игњатовић, заставници Бранислав Булатовић, Милован Јанковић, Мићо Воркапић, Игор Новаковић, Дејан Никић и Владимир Стојиљковић – батаљон Војне полиције за специјалне намене "Кобре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи