Удружење помоћника негодује због уставних амандмана

Удружење судијских и тужилачких помоћника Србије негодовало је због решења из Радног текста измена Устава којима се предвиђа да се будуће судије и тужиоци бирају из редова дипломаца Правосудне академије, односно, како се наводи у Радном тексту, "институције за обуку у правосуђу основаној законом".

Ово Удружење сматра да је на тај начин положај око 1.900 судијских и тужилачких помоћника у потпуности занемарен да би, уколико предлози измена Устава буду прихваћени, уместо радног искуства у суду и јавном тужилаштву, апсолутни примат постала обука, која се организује ван суда и тужилаштва.

Такође, Удружење судијских и тужилачких помоћника, сматра да је само привидно искључена надлежност политичких органа у поступку избора за судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, јер Народна скупштина више не доноси одлуку о избору.

Удружење је става да су Народној скупштини дата нова овлашћења за избор "истакнутих правника", који чине пет чланова Високог савета судства и чак пет чланова Високог савета тужилаца.

Најавило је да ће активно учествовати у заказаним јавним расправама и кроз детаљну елаборацију свих предлога настојаће да сви наведени, као и други пропусти, који дестабилишу постулате правне и демократске државе, буду отклоњени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи