Удружење помоћника негодује због уставних амандмана

Удружење судијских и тужилачких помоћника Србије негодовало је због решења из Радног текста измена Устава којима се предвиђа да се будуће судије и тужиоци бирају из редова дипломаца Правосудне академије, односно, како се наводи у Радном тексту, "институције за обуку у правосуђу основаној законом".

Ово Удружење сматра да је на тај начин положај око 1.900 судијских и тужилачких помоћника у потпуности занемарен да би, уколико предлози измена Устава буду прихваћени, уместо радног искуства у суду и јавном тужилаштву, апсолутни примат постала обука, која се организује ван суда и тужилаштва.

Такође, Удружење судијских и тужилачких помоћника, сматра да је само привидно искључена надлежност политичких органа у поступку избора за судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, јер Народна скупштина више не доноси одлуку о избору.

Удружење је става да су Народној скупштини дата нова овлашћења за избор "истакнутих правника", који чине пет чланова Високог савета судства и чак пет чланова Високог савета тужилаца.

Најавило је да ће активно учествовати у заказаним јавним расправама и кроз детаљну елаборацију свих предлога настојаће да сви наведени, као и други пропусти, који дестабилишу постулате правне и демократске државе, буду отклоњени.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 25. јан 2018, 16:17)
Budjoni [нерегистровани]

U stav

Što ga više čitam, sve ga manje razumem ! Ustav "garantuje" a Vlast demantuje ! Ustavni Sud umesto da zauzme stav, zauzima se za vlast ! Ocenu ustavnosti zakona odlaže, dok se vlast proteže ! "Kršenje Ustava" je u skladu sa "Ustavom" ! Samo naši "pravnici", tumače Ustav, umesto da ga primenjuju ! Ko je ovde lud a ko zbunjen ? Normalnih ionako nema !