Бесплатна операција катаракте за 15 Срба са КиМ у Београду

Петнаест особа са Косова и Метохије дошло је у Београд, где ће им у Специјалној офталмолошкој болници бити бесплатно оперисана катаракта, што је обезбедила Канцеларија за КиМ, у сарадњи са том болницом.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је солидарност и уједињење у помоћи нашем народу најбољи одговор на искушења и то може да гарантује опстанак Срба на КиМ.

"Ја бих позвао све у Србији да се укључе у ову нашу акцију, у ову нашу борбу. Они који би хтели да нас нема доле, морају да схвате да не разговарају само са 100.000 окружених и изолованих Срба са КиМ, него са 7,5 милиона Срба у Србији, са свим Србима света и том заједничком солидарношћу и борбом можемо да истрајемо и опстанемо", каже Ђурић.

Власник болнице, офталмолог Владимир Петровић, каже да је то заправо наставак акције добротворних прегледа и хирургије за наше људе из јужних енклава и да он, заједно са тимом својих сарадника и лекара из Косовске Митровице и Београда - Драганом Бјелошевић, Милошем Пашићем, Милорадом Љутицом и Марком Контићем, чини све што може да њима било како поправи квалитет живота.

"То је емоционални однос према народу, чим ово будемо завршили, вероватно ћемо за месец дана бити поново доле и погледати неке нове пацијенте. Када скупимо поново број пацијената оправдан за долазак у Београд, најчешће више од 10, тог тренутка ћемо доћи", рекао је Петровић.

Љубиша Митић из села Бресје са КиМ очекује данас операцију катаракте, као и да након ње поново "прогледа" како треба.

Митић је радио на железници и у једној несрећи са високим напоном знатно му је оштећен вид, људе види само као фигуре и не може да вози аутомобил, нити трактор, што му задаје највише мука.

Сада, иначе, обрађује 90 хектара земље на КиМ, 80 хектара је под пшеницом, која је, каже, добро никла, те 10 хектара под јечмом.

"Много ми значи што сам сада овде, хвала свима који су се потрудили. Ваљда ћу сада да прогледам мало боље и да видим неку школску другарицу овде у Београду где сам завршио школу, да понесем неку успомену из Београда, али наравно, да могу да видим, да возим ауто", каже Митић.

У наредних месец дана овај петочлани тим офталмолога обећава да ће отићи у Гораждевац, а долазак у Београд на операцију катаракте биће организован за све којима је то неопходно. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво