Обележена 76. годишњица Новосадске рације

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић положио је венац испред споменика "Породица" на Кеју жртава рације страдалима у рацији у Новом Саду, истакавши да савремени фашизам вреба свако друштво, па и наше, јер је скривен и подмукао.

Милош Вучевић је рекао да датуми нису само део историје и сећања, већ су и велика животна лекција за све нас, али и за оне после нас.

"Слаби смо само разједињени и то себи никада не смемо да дозволимо. Савремени фашизам вреба свако друштво, па и наше. Он је скривен и подмукао, нема кукасти крст као лого, већ разне облике насиља, и зато му не смемо дозволити да нам се приближи и да узме маха", истакао је градоначелник Новог Сада.

Вучевић је додао да све генерације које после нас долазе морамо јасно и недвосмислено да учимо вредностима антифашизма, да их учимо да цене мир, да је слобода светиња и да више нико никада у овом граду нема неспоразума са поштовањем људских права.

"У главу су циљали све што су убијали, грозно. То је крвав Нови Сад био. То су затрвене породице и јеврејске и српске. Колико смо ми били између, дружили се, а онда само одједном немаш. Опустео град", објашњава сведок рације Мирјана Продановић Никетић.

Људи су убијани по целом граду, лешеви закопавани на више локација или бацани под лед у Дунав.

"Заједно су се ухватили брат и сестра и скочили у Дунав", каже Мирјана Продановић Никетић.

Епископ бачки Иринеј, умировљени епископ милешевски Филарет и врховни рабин Србије Исак Асиел служили су помен жртвама, након чега су положени венци испред споменика. 

"Сваке године без изузетка, изражавамо наду и заричемо се да ћемо учинити све што можемо, да се ткаав или сличан злочин не понови. Ни код нас ни било где у свету. То је наш морални императив", рекао је епископ бачки Иринеј.  

"Питате се да ли се то уопште и догодило. Јесте догодило се, али некако добије облик приче и то је покушај да се разуме и прихвати и најтежа стварност", рекао је Исак Асиел.

Венац је положио и председник Покрајинске владе Игор Мировић, представници Покрајинске скупштине, као и амбасадори Мађарске, Израела, затим делегација Матице ромске и потомак жртава Бранислав Милић.

Венац са Речне флотиле спустио је председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић.

Три дана трајало је свирепо убијање тог најхладнијег јануара у историји града Новог Сада, када је животе изгубило 1.300 људи. Највише Новосађана страдало је на данашњи дан. Цивили и недужни Срби, Роми, Јевреји, али и сви противници Хортијеве страховладе затварани су, мучени, погубљени и у Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у Бечеју, Србобрану и Темерину.

Уз Новосадску у рацији у јужној Бачкој званично је страдало преко 4.000 људи. Почела је 4. јануара у Жабљу и Чуругу, а завршена је у Бечеју 29. јануара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво