Не продаје се Железничка школа; Шарчевић: Неко направио превид

Железничка техничка школа у Београду ипак се не продаје. Неко је направио превид, каже министар Младен Шарчевић.

Вест да се продаје Железничко-техничка школа у Београду узнемирила је и професоре и ученике па су, уместо часа, одржали миран протест у дворишту школе. Продаја је оглашена да би се исплатио дуг Железница Србије радницима. Ипак то се неће десити, тврди министар просвете. Проблем је каже, настао приликом поделе компаније на четири нове.

"Шта се дешава са наставом, шта се дешава у четвртак, ми долазимо на посао, да ли смемо да уђемо у школу, не смемо, шта с ђацима, да ли смо ми на улици или изнајмљујемо неке друге просторије, неких других школа, па тамо одржавамо наставу", упитао је професор саобраћајне групе предмета Филип Сајић.

Посао им је да едукују, али јутрос нису имали одговоре на многа питања. Вест да би зграда коју деле Средња и Висока железничка школа сутра могла на добош, на кратко је прекинула наставу:

"Није лепо, јер нам на половини школске године говоре да ће продати школу, где ћемо ми сада завршити, где ћемо како ћемо наставити даље школовање", рекла је Александра Ратков, студенткиња Високе железничке школе.

Продају зграде огласио је јавни извршитељ: Почетна цена је око 340 милиона динара. Да се плати дуг радницима Железнице који су тужили фирму због неплаћене накнада за сменски рад. Зашто - питају се челници школе - када њихова документа показују да је власник објекта неко други.

"Имамо извод из привредног суда да смо 1993, да је оснивач Република Србија и власник Република Србија. Колико неку усмену информацију имамо, од 2006. године се прелази на катастар и очигледно ту долази до неке грешке", рекао је директор Железничко-техничке школе у Београду Дејан Алексић.

Према његовим речима, није из Суда преписано да је власник школе Република Србија, већ су у неком тренутку уписане, претпостављамо грешком - ЖелезницСрбије АД.

Ко је заправо власник, из Железница још немају одговор. Министар је оптимиста.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је неко превидео, да јњ дошло до поделе Железница на четири компаније и онда је та имовина тако запала.

"У суштини није ни тачна подела. Нас је Правобранилаштво известило одмах, ми смо јуче уложили приговор да се то не деси, јер је рок до 24. У сваком случају, неће школа из свог простора, јер држави треба тај кадар и друго некаква грешка која је настала у тој имовини ће се исправити", навео је Шарчевић.

Надомак одласка на добош недавно је био и Саобраћајни институт ЦИП, такође због изгубљених спорова са радницима Железнице. Лицитација је обустављена после договора да дуг исплати компанија, и то у неколико рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво