Обука за "ИТ даме" и у Новом Пазару

Девет програма преквалификације жена за програмирање прошло је 230 полазница, од пријављених више од 1.500. Вредност пројекта "ИТ даме" била је 14 милиона и осамсто хиљада динара, а једна од тих обука организована је у Новом Пазару за жене из Рашке, Сјенице и Тутина.

Због великог броја пријављених, организован је кратак тест познавања рада на рачунару и информатике па су најбоље изабране за бесплатан курс програмирања. У средини где нема много прилике за запослење, највише их радује што им је пружена могућност за рад од куће.

"Нисам имала никакво посебно предзнање о програмирању, о веб дизајну или стварању страница. Научила сам да програмирам неко почетничко програмирање, веб странице неке и неко почетничко веб дизајнирање", каже Џенана Серхатлић.

Лида Изберовић из Сјенице задовољна је предавачима који су, како каже, били одлични, трудили се и објашњавали по милион пута све што је требало. Додаје да су радили Јаву, ХТМЛ, ЦСС и да су презадовољни. 

"Најтеже ми је било програмирање, увод у Јава програмирање иако су професори стварно били феноменални. Показали су, они свакако имају високо знање о томе, али показали су и стрпљење са нама, велико стрпљење", каже Селма Гегић из Новог Пазара.

За тромесечни курс држава је издвојила милион и по динара, а настава је организована викендом. Полазнице кажу да због алгоритама и математике програмски језик Јава није било лако савладати за месец и по дана. Уз искусне предаваче стекле су основу за даље учење.

"Научиле су шта је то почетни корак за улазак у било који посао у програмирању, научиле су нешто основно о десктоп апликацијама и нешто чак и о веб програмирању", каже Енес Кахровић, диломирани инжењер инфораматике.

Поред програмирања, научиле су и како да конкуришу за пројекте, како да јавно наступају и развијају тимски рад и да креативно представљају пројекте.

"Програмски језици који су били тема ове наставе су доста добро усвојени и морам да кажем да су даме показале висок степен не само интересовања и мотивације већ и способности да усвоје ова знања и то нас додатно мотивише", каже Татјана Матић, државни секретар у министству трговине,  туризма и телекомуникација.

Свака полазница курса направиће веб сајт за неку локалну организацију или фирму, а заједно ће урадити и веб сајт за једну непрофитну организацију.

Министарство трговине планира да организује сличне преквалификације за програмирање, али за неке друге програмске језике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво