Давид и после две године једино дете у Калетинцу

Када се пре две године родио, Давид је много обрадовао не само своју породицу већ и читаво село. Он је после три деценије био прва беба у Калетницу код Гаџиног Хана. Општина покушава да поспеши наталитет, даје 50.000 динара за свако новорођенче, али њих нема. Давид је и после две године једино дете у Калетинцу.

Двогодишњи Давид има лопту, аутомобилчић и друге играчке, али не и друштво за игру, јер су најмлађи у читавом селу после њега његови родитељи.

"Игра се са бакама, он им је атракција", каже Давидова мајка Милица Цветковић.

Милицу је у Калетинац довела љубав. Сада брине о детету, док супруг Света, који је недавно имао лакшу незгоду, ради у столарској фирми удаљеној четрдесетак километара до које путује аутобусом, али и пешачи четири километра. Кажу да је живот у овом селу леп, али тежак.

"Нема људи. Немамо с ким ни да се дружимо. Ту има два, три млађа човека", истиче Света Китановић.

Најближа школа је у суседној Сопотници. Има два ђака, па кад један одсуствује, онда ни у школи нема друштва за игру. А како друге деце нема, њих двоје су најбољи другови и ван школе.

"Он донесе лопту код мене и добацујемо се", наводи Катарина Банчић из Сопотнице.

Учитељица Андријана Николић каже да наредне године неће бити уписа у први разред. "Очекује се можда за три године, јер има још двоје деце у околини", додаје Николићева.

Због лоших путева и неприступачног терена, села у подножју Суве планине током оштрих зима буду и по месец дана одсечена од света. Многа од њих при том немају ни амбуланту ни продавницу. Мештани кажу да због тешких услова млади и одлазе.

Од седамдесетак кућа у селу више од половине је празно. У осталим живи 42 становника. Прошле године није се родила ниједна беба, док је у читавој општини Гаџин Хан рођено тек 27 деце.

Сваке године у општини Гаџин Хан број умрлих је десет пута већи од броја рођених, па се између два пописа број житеља општине смањио за двадесетак одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи