По чему је позната пожаревачка пијаца "Круг"

Пожаревачко Јавно комунално предузеће иселило је спољне тезге на главној пијаци "Круг", које су више од двадесет година ружиле тај објекат, и представљале сметњу проласку грађана до улаза у пијацу. Иначе, пожаревачка пијаца "Круг" изграђена је још 1926. године и тада је била међу првима у Србији затвореног, атријумског типа. Данас је под заштитом државе, тако да се не сме рушити и преправљати.

Скоро две деценије простор између јавног паркиралишта и главне пожаревачке пијаце "Круг", био је закрчен тезгама на којима се продавало воће, поврће, цвеће али и шверцована роба. Осим што су ружиле центар града, тезге су и отежавале улазак купцима у пијацу.

Зато је пожаревачко Јавно комунално предузеће, које газдује градским пијацама одлучило да их уклони, а њиховим власницима понуди место у самој пијаци.

Слободан Јовић, директор ЈКП "Комуналне службе" Пожаревац каже да иако им је то доносило један део прихода, на годишњем нивоу око три милиона, они су се одрекли тога дела прихода, уз сагласност града и градоначелника, па ће то надоместити на други начин.

"Али, мислим да је пијаца добила онакав изглед какав треба да буде. Та пијаца је једна од најстаријих, врло је уређена и људи који су имали тезге овде у отвореном делу простора су збринути на пијаци Круг и један део на пијаци Пионирски трг", каже Јовић.

Већина власника од укупно 26 тезги колико их је било испред пијаце "Круг", још се није преселила на нове локације. Они који јесу, нису желели пред камере. Пожаревац има три званичне пијаце.

"Круг" је централна и највећа. Једна је од првих пијаца атријумског типа у Србији и под заштитом је државе.

Светлана Милутиновић, помоћник градоначелника за урбанизам каже да се пијаца налази на месту некадашње Дрварске пијаце и по изградњи старог Начелства пијаца је уклоњена, саниран је терен, с обзиром да је био пун подземних вода.

"Године 1926. урађен је пројекат за изградњу пијаце и тада се тај пројекат звао пројекат Цветног трга, и од тада до данас диспозиција у простору и габарити нису измењени, али је ликовност, обликовност и архитектура фасада промењена", каже Милутиновићева.

Пијаца "Круг" део је комплекса Градског парка и Начелства. Реконструкција парка је у плану, а после њега могла би на ред за обнову доћи и једна од најстаријих пијаца у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво