Новине на малој матури – мање задатака на заокруживање

Ове недеље објављене су збирке задатака за припрему завршног испита за осмаке. Проба мале матуре је 13. и 14. априла, док 18, 19. и 20. јуна осмаци решавају задатке на правом завршном испиту из српског, математике и комбинованом тесту из пет предмета.

Појединима се чини да је јун далеко, па још нису кренули са обнављањем градива, други су то почели већ у старој години.

Школа "Браћа Барух" почела је са припремом од 1. октобра. То се, кажу, показало као боље решење.

"Најчешће долазе у већем броју у првом полугодишту зато што су растерећенији, у другом полугодишту они јуре успех", каже Радица Миљаковић Аврамовић из ОШ "Браћа Барух".

Вредновање постигнућа на испиту и у школи ове године враћа се на однос какав је био пре две године – максимум освојених бодова на успех у школи биће 60 поена, а на завршном испиту 40. Тако је, тврде надлежни, праведније.

"Заиста се негде на тај начин смањује притисак на оцене и успех и фабриковање постигнућа из основне школе, јер се дешава да се у току спољашњег вредновања неке школа утврдите да 70 одсто ученика има одличан успех, а од тога 56 одсто има просечну оцену 5.00", истиче Весна Недељковић из Министарства просвете.

Ове године биће мање задатака на заокруживање, а више оних који захтевају одговор ученика. Тражиће се повезивање градива из различитих предмета и логички одговори. Управо то било је прошле године деци камен спотицања.

"Један од задатак на тесту из математике је био да ђаци одреде који снежни покривач на понуђеним планинама је највиши односно најнижи и оно што је било питање је да кажу на којој планини је тај покривач највиши. Ђаци су уместо да напишу назив планине уписивали вредност у центриметрима снежног покривача, што наравно није био тачан одговор", објаснила је Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Од афере разоткривених тестова 2013. године поштује се и строга процедура њихове израде и штампања.

У овом периоду по шест професора сваког предмета пише по 80 задатака из своје области. Потом ти задаци долазе у Завод за вредновање квалитета образовања где ће их тим од осам стручњака прегледати, кориговати и спремити финалну верзију завршног испита. То ће се све радити у просторији која ће од тог тренутка бити под строгим мерама безбедности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи