Ко трује орлове у Србији

Недавно је код Апатина пронађен леш орла крсташа, строго заштићене врсте. Птица која се налази на грбу Србије највероватније је отрована, а поред ње пронађено је још двадесет мртвих животиња. Према статистици од 2000. године, отровано је преко 730 животиња, али се сматра да је број вишеструко већи. Углавном их трују несавесни грађани, због чега се против Србије води процес пред Европским судом.

Атар код села Свилојево у близини Апатина место је где је отровано највише орлова у Србији. Само у последње три године пронађено је 20 лешева орлова белорепана. Последња жртва је стого заштићени орао крсташ, који је током шест месеци прешао преко осам држава Европе, а након само два дана боравка у Србији нађен је мртав.

"Схватили смо то тако што смо податак добили директно од колега из Аустрије, који су ову птицу пратили преко сателитског одашиљача", објашњава Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Начелник покрајинске инспекције за животну средину Немања Ивановић прича да је отрована птица која је симбол Републике Србије и налази се на нашем грбу.

"Држава Србија се суочава са тужбом пред Европским судом, управо за несавесно тровање и убијање заштићених птица", додаје Ивановић.

Фурадан међу најопаснијим средствима 

Чак 34 врсте птица страдале су у Србији од тровања, али нису само оне на мети несавесних грађана.

"Или имамо директна тровања путем бачених мамаца, који су најчешће намењени за шакале, а други начин је, нажалост, коришћењем средстава у пољопривреди за третирање семена и непрописно третирање тог семена које се оставља на површини", указује Милица Мишковић.

Међу најопаснијим је фурадан, који се и даље користи, иако је у Србији забрањен 2014. године, јер је веома отрован и за људе.

"Њега на црном тржишту још увек има. Промет се врши преко интернета. У сарадњи са полицијом и Оделом за сајбер криминал, успео је једног суграђанина да приведе", наводи начелник покрајинске инспекције за животну средину.

Држава нема контролу над бројем отрованих птица 

Од 2000. године, од када се прати, у Србији је отровано укупно 160 птица. Међутим, број је многоструко већи с обзиром на то да се овакви случајеви не пријављују, као ни да држава нема контролу над бројношћу убијених и отрованих птица, нити системски одговор на овакво питање.

"Ми не желимо ситуацију у којој су потребне године систематског тровања и случајеви од преко двадесет мртвих животиња да би се спровела озбиљна истрага. Треба нам протокол који ће утврдити шта је чији посао, шта је чија надлежност. Да се сви докази прикупе и да се случајеви не одбаце због недостатка доказа", објшњава Милица Мишковић.

За кривично дело уништавања посебно заштићених врста казна је до три године затвора, али таквих пресуда до сада није било.

"Зато што се ту ради о углавном малим срединама, људи неће једни другим да се замерају. Штите једни друге различите групе. Ми поднесемо Н. Н. пријаву. Никога, нажалост, за сада нисмо ухватили на делу", каже Немања Ивановић.

Највише је страдао мишар са 165 отрованих јединки, а следи орао белорепан. У Србији их је живело око 240, а до сада их је отрована трећина.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се