Решити судбине несталих

Све институције у Србији морају допринети тражењу особа које су нестале током сукоба на просторима бивше Југославије, изјавила председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

"Србија ће створити све правне и материјалне претпоставке да се процес проналажења особа које су нестале током сукоба деведесетих година што пре оконча", истакла је Ђукић Дејановић на Регионалној конференцији посвећеној несталим особама.

Председница скупштине је позвала све правосудне органе у региону да процесуирају одговорне за тешке злочине, и истакла да ће сви органи Републике Србије то учинити.

"Седамнаест хиљада несталих обавезује нас да учинимо све што је у нашој моћи да кроз нашу професионалну сарадњу што пре разрешимо судбине несталих", рекла је Ђукић Дејановић.

Заступник у Хрватском сабору Петар Млинарић истакао је да хрватски парламент чини све што је у његовој надлежности да се што пре разреши судбина несталих у сукобима током деведесетих година.

"Питање проналаска несталих особа је свакако једно од најосетљивијих питања у нашим земљама, којем смо дужни посветити изузетну пажњу и усмерити све своје снаге за разрешење несталих", рекао је Млинарић.

За ефикасно решавање проблема несталих потребно је размењивати искуства и унапредити сарадњу државних институција и невладиних организација на регионалном нивоу.

Заменик председника Скупштине БиХ Бериз Билкић навео је да више од 100.000 људи трага за несталим члановима својих породица.

"То су оне последице рата које се не виде и нису уочљиве попут запаљених кућа", рекао је Билкић.

Регионална конференција о несталима одржава се у Београду и трајаће до 30. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи