Набавка вакцина за заштиту здравствених радника

У Србији је број оболелих од малих богиња из дана у дан у порасту. Према последњим подацима Института за јавно здравље "Батут" за три и по месеца регистровано је више од 1.100 случајева малих богиња.

Због тога што у овом тренутку међу здравственим радницима има доста оболелих, Србија разматра набавку додатних количина вакцина, и вакцинацију свих лекара и медицинских сестара.

Од октобра прошле године и првих случајева малих богиња, веже пооштрене мере епидемиолошког надзора. Ипак, међу оболелима има и здравствених радника.

Дечји хирург, педијатријско одељење болнице у Краљеву др Иван Филиповић каже да је имао малаксалост, температуру, мало су се појавиле оспе, пошто је примио једну дозу вакције, претпоставља да је имао најблажу клиничку слику, па је брзо почео да ради.

Маријана Лишанин, медицинска сестра из Краљева рекла је да је код ње болест почела 19. децембра. Како је додала, добила је температуру, болело је грло, добила је оспе после три дана, уследила је и ходпситализација на Инфективном одељењу.

"Недељу дана пре обољевања, била сам са дететом на школском, ја мислим да сам ту добила богиње, с обзиром да их у вртићу није било", рекла је Драгана Митровић, сервирка, предшколске установе из Краљева.

Др Душица Михајловић из Дома здравља у Нишу наводи да до сада има 15-16 оболелух који су из разних објеката дома здравља, из различитих служби, еконосмке, стоматолошке, када је објављена епидемија, пооштрене су све мере.

Ускоро, вакцинација очекује и здравствене раднике, посебно оне који раде у педијатрији.

"То је јако значајна против епидемијска мера и у наредном периоду се разматра и гледа како да се набави додатна количина вакцина да би се наши осетљиви здравствени радници, који су директно изложени у контакту са болесницима заштитили", каже Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље "Батут".

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је обавезно, и не треба одлагати ни по коју цену, вакцинација деце до 18 година, померена је граница од 14 на 18, и посебно у том предшколском узрасту.

"За сада на срећу, постоји одговор родитеља, немамо масовно ширење по вртићима", наводи Кон.

Додатни изазов је спречити ширење у установама социјалне заштите, у прихватним центрима за децу и одрасле у Београду је под контролом.

У Србији, 41 одсто свих оболелих су старији од 30 година, а мале богиње су потом најчешће у узрасту до 4 године живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се