САД: Упозорење грађанима за путовање у Србију због малих богиња

Амерички Центар за контролу и превенцију болести издао је "упозорење првог нивоа" за путовање у Београд и Србију због пријављене епидемије малих богиња.

Упозорење је објављено на Твитер налогу Стејт департмента, уз препоруку свима који путују у Србију да провере да ли су вакцинисани против богиња вакцином ММР.

Како је Центар навео, пре одласка из САД, деца старости од шест до 11 месеци требало би да приме једну дозу ММР вакцине, а одрасли и деца старија од једне године две дозе те вакцине.

Центар за контролу и превенцију болести САД навео је да су "здравствени званичници у Србији пријавили епидемију малих богиња".

"Мале богиње су болест коју изазива вирус који се шири ваздухом дисањем, кашљањем или кијањем. Вирус малих богиња је веома заразан и може да опстане и до два сата у ваздуху или на некој површини. Симптоми су осип, висока температура, кашљање и запушен нос", наводи Центар.

Према најновијим подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", објављеним у четвртак, за три и по месеца у Србији је регистровано 1.114 случајева малих богиња, а двоје пацијената је умрло због компликација.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво