"Сикимић у тренутку избора није био члан ниједне странке"

Агенција за борбу против корупције наводи да је нови директор те агенције Драган Сикимић испунио све законске и прописане услове који се траже за избор на ту функцију, те да у тренутку избора није био члан ниједне политичке странке.

Агенција за борбу против корупције је саопштењем реговала на интересовање појединих полтичких организација, као и невладиних организација, да ли је  Драган Сикимић члан неке странке и да ли је био политички ангажован. 

"Кандидату Драгану Сикимићу је, као и свим другим кандидатима, пре почетка разговора, постављено следеће питање - Да ли сте члан неке политичке странке, и ако јесте, од када, не морате да наведете које, а Сикимић је одговорио да није члан, да зна да је то елиминаторни услов, те да се не би ни јављао на конкурс да је члан неке странке", наводи Агенција.

О томе, наведено је, постоје докази, како кроз сачињени записник, тако и кроз аудио-снимак, јер је, подвлаче, уз сагласност Сикимића, његов разговор са комисијом тонски сниман.

Такође, Одбор Агенције, увидом у конкурсну документацију коју је поднео кандидат Сикимић, као и кроз непосредне разговоре са тим кандидатом, недвосмислено је утврдио да испуњава све Законом прописане услове који се траже за избор директора, као и да испуњава све критеријуме које је сам Одбор дефинисао приликом расписивања конкурса.

"Пре свега, наведеном одредбом члана 16. Закона о Агенцији за борбу против корупције, јасно је истакнуто да 'директор не може да буде члан политичке странке', а то значи да испуњеност тог услова може да се цени само према ситуацији која постоји у тренутку подношења конкурсне документације", стоји у саопштењу.

С тим у вези, додаје се, евентуално чланство у политичкој странци кандидата које би претходило тренутку његове пријаве на конкурс "није правно релевантна чињеница за могућност да једно лице буде изабрано на место директора Агенције", те се Одбор тим питањем није ни бавио, јер би у супротном, како стоји у тексту, поступао незаконито, изван овлашћења која су му поверена законом.

Поступање Одбора којим би се елиминисао Драган Сикимић као кандидат за директора Агенције због његовог евентуалног чланства у политичкој странци, наставља се, не би представљало дискриминацију, јер је самим Законом о Агенцији за борбу против корупције као услов који директор мора да испуни изричито наведено да директор не сме бити члан политичке странке.

"Међутим, пошто је, како је образложено, утврђено да кандидат Сикимић у тренутку расписивања конкурса није био члан политичке странке, то би упуштање Одбора у питања која су од стране медија постављена Одбору, представљало прекорачење овлашћења предвиђених Законом о Агенцији за борбу против корупције која су дата Одбору", стоји у саопштењу Агенције за борбу против корупције.

Покрет слободних грађана критиковао је данас избор директора Агенције за борбу против корупције Драгана Сикимића и оцењује да је изигран закон приликом његовог постављења.

"За директора институције чији рад мора бити самосталан, независан, професионалан и објективан, Одбор Агенције поставио је лице које је било кандидат за одборника општине Земун на листи владајуће странке које је редовно учествовало у предизборним активностима те да се његово име налази на листи донатора СНС-а", наводи ПСГ.

Транспарентност Србија у четвртак је такође изнела своје виђење избора директора Агенције и раније позвала да се испитају медијски наводи о томе, да је Сикимић, на предлог једне политичке странке, био члан тела које је спроводило председничке изборе на општини Земун 2017.године.

Та организација каже и да "судећи по објављеним подацима, Сикимић испуњава све формалне законске услове за ову функцију јер Закон о Агенцији за борбу против корупције забрањује да директор буде лице које је члан политичке странке, али не поставља као препреку други облик повезаности са политичким субјектима" и додаје да сматра да је то озбиљан недостатак Закона.

Драгана Сикимића је у среду изабран за директора Агенције за борбу против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи