Недимовић: Новац, наука и млади пољопривредници пут за успех

За подршку младим пољопривредним произвођачима у 2018. биће издвојено три пута више новца него у претходној години, најавио је у Чачку министар Бранислав Недимовић. У прошлој години, када је та мера први пут примењена, одобрено је и исплаћено 459 милиона динара. Недимовић је у Чачку упутио подршку младим пољопривредницима који су добили средства на конкурсу и посетио Институт за воћарство.

Снежана Николић није имала посао. Решила је да се бави сточарством па је одобреним средствима на конкурсу Министарства пољопривреде за младе пољопривреднике до 40 година купила уматичена грла.

''Имамо пуно земље, имамо три хектара. Има два хектара за пашу, то је за овце. Имамо услове једноставно за овде, за неких тридесетак оваца", каже Снежана Николић из Бреснице код Чачка.

Николићи се надају повећању стада. За сада имају десет оваца и једног овна, које, кажу, сами нису могли купити.

"Уматичена грла су доста скупа и за неког ко тек почиње то је доста велика инвестиција, тако да смо захваљујући министарству успели да дођемо до тих грла која су доста квалитетна, већ су почела са репродукцијом'', каже Иван Николић.

Осим за средства за куповину квалитетних приплодних грла, за Националну меру, која је у 2017. години први пут расписана, највеће интересовање било је за набавку механизације, прикључних машина, конструкција за пластенике и опреме за наводњавање.

Љубе Остојић из Трбушана код Чачка каже да је био пољопривредни произвођач, али да је то било "мало аматерски" и да је сада ушао у "озбиљнију причу".

"Добио сам 75 одсто, што чини око 271 хиљаду и нешто динара. Сасвим сам задовољан'', каже Остојић.

Чачански Институт за воћарство већ годинама, уз научно-истраживачки рад, има одличну сарадњу са младим пољопривредницима који у ту реномирану установу долазе по савете.

Директор Института за воћарство Милан Лукић наводи да је основна идеја установе научно-истраживачки рад, али да поред тога се баве преносом знања на произвођаче.

"Ако се произвођачи не баве припремом земљишта, избором садног материјала, применом технологиија на начин на који је струка и наука рекла, онда је питање како ће успети у томе", рекао је Лукић.

Додаје да је у последњих 10 година учињено много када је у питању воћарство.

"Помажемо великом броју младих који желе да се на професионалан начин баве воћарством. Такође, упоредо са нашим истраживањима радимо и један инжењерски посао израде елабората пројеката заснивања засада", рекао је Лукић.

Наводи да је урађен пројекат на територији Републике Српске.

"У 2017. смо урадили један значајан пројекат на територији Републике Српске, 21 хектар засада шљиве где смо пласирали наш садни материјал", рекао је Лукић.

Недимовић: Афирмиција воћарства, повртарства и сточарства

Воћарство се мора развијати у чачанском крају, познатом по тој производњи, истакао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић у разговору са онима који су посредством минстарства добили средства.

Недимовић је навео да је за младе пољопривреднике широм Србије одобрено 667 решења.

"Први пут смо имали 10.000 евра бесповратних средстава са тим што је сваки млади пољопривредник морао да обезбеди 25 одсто сам. Интересовање је било велико, а средства је добило 667 људи у Србији", рекао је Недимовић.

Наводи да у 2018. желе да афирмишу секторе воћарства, повртарства и сточарства, што су уједно и три најтеже гране пољопривреде, а по његовом мишљењу то ће се најбоље урадити са младима.

"Институт за воћарство у Чачку гледамо да увежемо у то и да направимо један модеран огледни центар за воћарство, где ће људи моћи да дођу и науче оно што је најновије. Новац, наука и млади су пут за успех", рекао је Недимовић.

Додаје да држава има и олакшице за пољопривреднике до 40 година у виду субвенционисања каматних стопа.

Такође, у фази развијања је пројекат око средстава обезбеђења, где ће део трошкова преузети држава или партнер, и који ће се повезати финансирањем и ИПАРД средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво