Правила лепог понашања за лесковачке ђаке, наставнике и родитеље

У основним и средњим школама као и у Предшколској установи у Лесковцу од наредне недеље примењиваће се јединствени правилник понашања ученика, наставника и родитеља.

Правилник је донет на иницијативу недавно формираног градског савета родитеља, а циљ је пре свега превенција вршњачког насиља.

Завршена је коначна верзија јединственог правилника понашања. Лепо исписана правила,у већем формату наредне недеље биће истакнута у свим школама у граду. За ученике на списку је 15 правила и порука. Када осетиш како је лако понашати се пристојно закон и казне одраслих биће ти сувишни. Лесковачки гимназијалци верују да ће слика у школама бити боља.

"Ако их поштујемо школу ћемо учинити бољим местом за боравак и учење", кажу ђаци у Лесковцу. Они кажу да се ученици највише међусобно исмејавају" и сматрају да ће" овим правилником да се то промени".

"Битно је да се од нечега почне и временом ће вероватно да уроди плодом", кажу лесковачки ученици.

И наставници много очекују од новог поравилника пре свега да ће допринети бољој сарадњи и комунакацији на релацији ученик-наставник-родитељ.

"Умногоме ће побољшати и образовно-васпитни рад и саму дисциплину ученика и радну дисциплину наставника", каже Богдан Кајснер, професор биологије.

Физичко насиље је ретко у лесковачким основним школама, али је зато верабално присустно свакодневно. Вређање, оговарање, исмевање, одбацивање вршњака.

"Превенција насиља је основни корак који морамо да предузмемо да би се спречило ширење тог вршњачког насиља", каже Александар Цинцар Јанковић, директор О.Ш "Васа Пелагић"из Лесковца.

Дете је огледало породице кажу стручњаци и зато је добро што има енергије, воље и жеље и ученика и родитеља и наставника да се о проблемима не ћути већ да се на најбољи начин решавају.Циљ ових правила нису санкције, већ мотивација.

"Жеља нам је била да ово буде неки документ, нека врста заштитног чиниоца у чијој основи је стварање једне позитивне и подстицајне атмосфере", каже Сузана Станковић Илић, психолог и председница стручне комисије.

"Говорећи као родитељ заиста сам одушевљена уопште прихватањем и усвајањем једне такве идеје и оволиким ангажманом и радом", каже Наташа Коцић, председница градског савета родитеља Лесковац.

Њихова следећа активност биће усмерена ка превенцији уочених здравствених проблема код деце попут гојазности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се