"Превентивним мерама број оболелих од рака може да се смањи за 30 одсто"

Директор Института за онкологију и радиологију Србије Радан Џодић каже за РТС да онкологија више није сироче српске медицине, да је много урађено у инфраструктури и да ће са више од 10 нових радиотерапијских машина бити побољшан квалитет радиотерапије.

Радан Џодић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да кампања "Рак је излечив", која данас почиње, има за циљ да укаже на значај превентивних мера.

"Необично сам срећан што почињемо са РТС-ом озбиљну кампању која ће да укаже на једноставне али и јефтине мере, како би се број новооболелих смањио за 30 одсто. Неке од тих мера су шетња, престанак пушења, елиминација алкохолизма, смањење гојазности, неизлагање коже сунцу и соларијуму", напомиње Џодић.

Додаје да поред превентивних постоје и секундарне мере и истиче да онкологија више није сироче српске медицине.

"Секундарне мере су разни скрининг програми – мамографија, преглед на рак дебелог црева, грлића материце. У последњих неколико година је много урађено у инфраструктури, доста се улаже, а имаћемо и више од 10 нових радиотерапијских машина, укључујући и гама нож, што ће побољшати квалитет радиотерапије", објашњава директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Џодић каже да је на листи чекања за хирургију у Институту тренутно 607 пацијената и напомиње да нико не касни. 

"За радиотерапију чека око 300 пацијената и води се рачуна да нико не закасни. На системско лечење чека око 130 пацијената, а кад прораде још три радиотерапијске машине нећемо морати да радимо у три смене и неће бити листи заказивања", истиче Џодић.  

Додаје да постоје стандарди и да пацијенти не треба да се плаше јер се не може ништа драматично десити за дан. 

"Када су у питању хитни случајеви они се одмах збрињавају", напомиње Радан Џодић. 

Истиче да је кампања која почиње урађена по најбољем европском моделу.

"Од председника државе до сваког грађанина, сви треба да бринемо не само о раку него о свакој болести", закључује Џодић.

Сваке године у Србији од рака оболи око 36.000 људи, а више од 20.000 живота рак однесе. Од неке малигне болести дневно у нашој земљи оболи једно дете. 

Да не постанемо број у статистици оболевања и умирања од рака, Радио-телевизија Србије и Министарство здравља данас, тачно у "Пет до 12", покрећу једногодишњу Националну кампању "Рак је излечив".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво