Непредвидива ћуд Власине

Зиме на Власини, на преко 1.200 метара надморске висине, знају да буду оштре и непредвидиве. Снег и ниске температуре су уобичајене, али не и олујни ветар који је ноћас дувао и донео проблеме на електромрежи.

Снег и ветар преко ноћи променили су слику на Власини и завејали путеве. До Данкове махале на Власина Риду може се само пешице.

"Ове године је до сада било добро, ноћас је било јако невреме, јак ветар око 100 километара на час", каже Боривоје Радовановић из Данкове махале.

Тешко је без струје, кажу, али дрва су спремљена на време. Ако је са олујом и отишао миран сан, Крстовдан је, а то значи пихтије морају да буду на шпорету.

"Имамо зимницу, имамо све спремно за зиму, хлеб месимо, остало све имамо, није лоше, само здравље да нас служи", каже Вера Радовановић из Данкове махале.

Немају превоз, ни пошту, ни апотеку. Срећа ту су власински ренџери да донесу лекове. Снег и сметови могу и њих да зауставе.

"Сад смо се заглавили. Идемо назад, док не буду путеви прочишћени механизацијом, не можемо ништа", каже Радош Костадиновић из чуварске службе ПИО Власина.

Врата су јутрос малобројни становници овог предела једва отворили. Лопата се читавог дана не испушта из руку.

"Једноставно радите један Сизифов посао, док направим круг око куће, почистим снег, ветар га је већ надувао и напунио, некад се не може ни на врата ући, али мало је таквих дана, овај је такав", каже мештанка Лидија Арсић.

Висина снежног покривача је 30 центиметара, температура неколико степени испод нуле, пада снег. Да има само струје и да није повремено олујног ветра на Власинском језеру, права зимска идила.

Природа недирнута, лепота неописива. Гостима који се тешко срећу не смета непредвидива ћуд Власинског језера.

Милош Рајковић, туриста из Београда, каже да је тихо, чист је ваздух и нема много људи. 
Чишћење махалских путева кренуће кад ветар утихне и овде и десетак километара ниже у Црној Трави, која је овога пута добро прошла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи