"Позив јавности да предложи име за нови мост у Новом Саду"

Иако су два лука новог железичко-друмског моста преко Дунава у Новом Саду већ спојена, мост и даље нема званично име, па је његов пројектант Александар Бојовић на форуму "NSBuild" предложио да целокупна јавност предложи и да се изгласа најбоље решење за име моста.

Пројектант новог моста, који се налази на месту некадашњег Жежељевог, изнео је неке од предлога за име новом мосту, попут Милутин Миланковић, Јован Јовановић Змај, Милева Марић, Светозар Милетић, Лаза Костић и Мирослав Мика Антић, док је Фондација "Нови Сад 2021" предложила да Бојовићева грађевина понесе име "Мост наде". 

На форуму је могуће гласати за неке од тих предлога, али је јавност позвана да изнесе и друге предлоге за које би се могло гласати.

Бојовић је предочио да мостови не би требали да носе имена по својим пројектантима, како је био случај баш са железничко-друмским мостом у Новом Саду који је носио име по свом идејном товрцу Браниславу Жежељу.

Он је иначе скренуо пажњу да нови мост неће ни по чему личити на стари.

"Претпоставке као оне да нови мост представља реплику старог, или да је једина разлика у томе што што ће по два лука на ободима моста уместо од бетона сада бити од челика нису тачне и повређују све његове ствараоце, пројектанте и градитеље, имплицитно их приказујући као преписиваче већ виђеног, навео је Бојовић за Танјуг. 

Како је објаснио мост ће се по свему разликовати у односу на стари, осим по томе што ће припадати врсти лучних мостова.

Иначе, како је најавила министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић железнички саобраћај на том мосту биће у функцији од марта, а све прилазне саобраћајнице за друмски саобраћај биће завршене три месеца по пуштању железничког саобраћаја у функцију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво