Нови закон за бољу заштиту тражиоца азила

Нацрт закона о азилу и привременој заштити је један од резултата твининг пројекта "Подршка националном систему азила у Србији" који је трајао две године и који је Европска унија финансирала са милион евра.

Усклађивањем са европским стандардима унапређен је рад институција које се баве питањима тражилаца азила, побољшан је рад на терену и развијена је подршка интеграцији особа којима је додељена међународна заштита. Нацрт новог закона о азилу и привременој заштити доноси бржа решења.

Начелник управе граничне полиције Миленко Божовић каже да се добија убрзана и поједностављена процедура и скраћени рокови на самим граничним прелазима што до сада није био случај. "Очекујемо ефикаснији систем заштите", додаје Божовић.

Шведска агенција за миграције је водећи партнер у пројекту. Шведска се у 2015. години суочила са 163.000 тражица азила, неки су прошли западнобалканском рутом и Србијом.

Амбасадор Шведске Јан Лундин напомиње да је миграција вечни феномен.

"Треба примити азиланте на хуман начин, што је Србија и учинила. Шведска и Србија ће заједнички радити у овој области. Има, нажалост, земаља које са хуманитарног аспекта нису успеле да реше проблем као што су то учуниле Србија и Шведска", додаје Лундин.

И током мигрантске кризе од 2015. видело се да је систем азила у Србији добар, али ће овим пројектом бити још бољи.

Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице истиче да је подизање свести јавности о тражиоцима азила врло важна компонента.

Да је важан корак усвајање текста Закона о азилу, сагласна је и Делегација ЕУ у Србији поздрављајући улогу Београда и његов приступ током мигрантске кризе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво