Недовољно простора у зрењанинском Архиву

Историјски архив у Зрењанину очекује да ове године повећа простор за чување документације. Тренутно имају депое од 970 квадратних метара, што је недовољно, јер је предходне две деценије примљена велика количина архиве, посебно предузећа која су угашена.

Истраживачи који долазе у Историјски архив у Зрењанину најчешће траже матичне књиге, материјал за писање монографија или документе угашених предузећа.

Међу 5.700 дужних метара архивске грађе није се лако снаћи, па се за тражени документ мора дозволити запосленима време да га пронађу.

"Тражени документ се наручује данас, а биће му донет сутра, што се тиче архивске грађе. Што се тиче библиотечке грађе, књиге или матичне књиге, он ће бити услужен за пет-десет минута", истиче библиотекар у Историјском архиву Зрењанин Светлана Ђукић.

Прошле године је око 1.000 захтева било везано за реституцију, а иако су рокови за подношење захтева за враћање имовине истекли.

"И даље је актуелна реституција. Стижу захтеви из Агенције за допуну документације у зависности од основа за којим се одузимала имовина да ли је то у питању аграрна реформа, експропријација или национализација", наводи Софија Бабић из Историјског архива Зрењанин.

Грађани често очекују да се сваки докуменат може наћи у архиву, али није тако. Чест је захтев за документима предузећа која су угашена, а ради решавања неког имовинског спора.

Историјски архив некад једноставно таква документа нема, јер им никад нису ни достављена, пошто у таквим случајевима о ономе шта ће се предати архиву одлучује давалац докуменатације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво