Синагога у Суботици блиста старим сјајем

Након вишегодишњих радова на рестаурацији, обнова суботичке синагоге је завршена. Фасада једног од најлепших јеврејских сакралних објеката у Европи санирана је средствима Републике, Покрајине и града Суботице, а захваљујући донацији мађарске владе од два милиона евра, уређена је у потпуности и изнутра.

Оно што су будимпештански архитекти Марцел Комор и Деже Јакаб наменили Сегедину, реализовано је у Суботици пре стотину петнаест година, захваљујући храброј одлуци јеврејске заједнице да се гради храм у тада авангардном стилу мађарске варијанте сецесије.

После деценија пропадања након Другог светског рата, синагоги је у последњих неколико година враћен стари сјај.

"Мађарски рестауратори су највише урадили на осликавању зидова и мотива, као и на рестаурацији камена и дрвених елемената. Суботички мајстори и занатлије су радили на дрвенарији, на витражима и осталим елементима", објашњава главни координатор грађевинских радова Бранислав Ћопић.

Иштван Нађ, представник конзорцијума извођача радова, објашњава да је рестаурација синагоге била веома велики, али врло леп запада, јединствен у Суботици у последњих неколико деценија.

Да се ради о бисеру градитељства немерљивог значаја, потврђују и стручњаци.

"Четири пута је била на листи сто најугроженијих споменика културе на свету, била је такође у Европи проглашена једном од седам најугроженијих споменика културе. Дакле, вреднује је како локална заједница, тако и на нивоу државе, али она свакако припада светској културној баштини", напомиње др Викторија Алаџић, доцент на Грађевинском факултету у Суботици.

Сем што ће локалној јеврејској заједници служити за верске обреде, посетиоци ће кроз сталну поставку изложбе у синагоги, моћи да се упознају са историјатом живота Јевреја у Војводини.

"Биће и у туристичкој функцији, објекат ће бити отворен за посете. Служиће и за културне манифестације највишег ранга", каже председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош.

У јеврејској заједници кажу да је свечано отварање обновљене суботичке синагоге планирано за почетак марта ове године уз присуство високих званичника Србије и Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво