Орловић: Ивановић је био европско лице Срба са КиМ

Срби на КиМ много су изгубили убиством Оливера Ивановића, каже за РТС професор Факултета политичких наука Славиша Орловић. Наводи да у Митровици након убиства влада мук и страх.

Славиша Орловић је гостујући у Дневниику РТС-а навео да је Оливер Ивановић био политичар модерних схватања, респектован саговорник.

"Залагао се за дијалог, демократски приступ решавању етничког конфликта, суживот са Албанцима, али и чврсту одбрану српских интереса", наводи Орловић.

Истиче да је био европско лице Срба са КиМ.

"Био је другачији. Свако ко га је упознао зна да је био васпитан, уљудан, културан, био је глас разлике и разума. Имао је добру комуникацију и са Албанцима и странцима", рекао је Орловић.

Наводи да је код Срба на КиМ изазивао велико поштовање.

"Оно што је Милорад Пуповац за Србе у Хрватској, то је био Оливер Ивановић за Србе на Косову и Метохији", рекао је Орловић.

Наводи да није био човек кога су претње могле да заплаше и спрече да чини оно што је сматрао исправним и додаје да је захваљујући Ивановићу опстао север Косова.

"Када су се наше институције повукле са КиМ, Оливер је остао и стао на мосту. Захваљујући њему и његовој посвећености дијалогу, како са међународном заједницом тако и са Албанцима, Срби су опстали у Косовској Митровици", рекао је Орловић.

Професор ФПН-а указује да Ивановић није хтео да оде упркос томе што су му то сви говорили.

"Летос сам разговарао са њим. Имао је свој став, он је био јако везан за КиМ, за Митровицу, манастир Дечане јер је тамо рођен. Није хтео да оде из Митровице, сматрао је да тамо припада и да би својим одласком издао Србе на Косову и Метохији", наводи Орловић. 

Истиче да у Митровици након убиства влада мук и страх.

"Митровици остаје његово политичко наслеђе. Међу грађанима влада страх и ми сви треба заједно да радимо на томе да грађане Митровице ослободими тог страха", закључио је Орловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар