Премијера филма о Војној болници Ниш

У великој сали Дома војске у Нишу oдржана je премијера документарног филма "Војна болница Ниш - од оснивања до данас", док је у холу отворена изложба "Све ће то народ позлатити".

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић је у свом говору нагласио да град Ниш и Војна болница Ниш ове године обележавају значајан јубилеј - 140 година од ослобођења града од Турака и исто толико година од формирања Велике нишке војне болнице код Ћеле-куле, основане због збрињавања хиљаду рањеника из борби за ослобођење Ниша и јужних крајева Србије, саопштило је Министарство одбране.

"Негујући традицију ове установе, у сарадњи са Војнофилмским центром "Застава филм" и Управом за односе са јавношћу Министарства одбране, реализовали смо документарно-историјски филм који бележи све тренутке прошлости и значај ове установе и на прави начин се одужује свима који су се уписали у странице историје Војне болнице, рекао је Станојковић.

Документарни филм "Војна болница Ниш - од оснивања до данас" је снимила екипа Војнофилмског центра "Застава филм" под вођством продуцента потпуковника Горана Иконића.

У креирању и стварању филма у својству сценариста учествовали су пуковник др Јовица Станојковић и Мила Недељковић, режисер Марко Каменица, монтажер Душан Милуновић, организатор Ненад Чобелић, сниматељ Мирко Лукановић и асистент сниматеља Саша Видаковић.

Премијера 44-минутног, високопрофесионалног и квалитетног филма добила је велике аплаузе од нишке публике и позитивне коментаре од људи из музеја, историјских архива и нишких медија, наводи се у саопштењу.

Пуковник др Јовица Станојковић је за допринос у изради филма и организацији изложбе доделио Плакете Министарства одбране "Застава филму", Институту за јавно здравље Ниш, Историјском архиву града Ниша, Војном музеју, Музеју града Новог Сада.

У име награђених, захвалио је директор "Застава филма" потпуковник Горан Иконић.

Премијери и отварању изложбе присуствовали су припадници Војне болнице Ниш, представници Команде Копнене војске, Треће бригаде КоВ, Нишавског округа, Града Ниша, верскх, научних, културних и здравствених установа, чланови удружења пензионисаних официра и подофицира и удружења за неговање слободарских традиција.

Изложба "Све ће то народ позлатити", коју су приредили Војни музеј, Музеј града Новог Сада и Музеј града Ниша, биће отоврена до 24. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи