Уведена обједињена листа чекања за пацијенте

У Тиршовој и у Институту за мајку и дете 13 малих пацијената о трошку државе, наредних дана оперисаће стручњаци из Италије, Велике Британије и Америке.

Сат и по трајала је интервенција. У сали 15-годишна девојчица рођена са отвором између две срчане коморе, лекари Института за мајку и дете и кардиолог из Милана. Све је добро прошло, пацијенткиња ће отићи кући за 48 сати.

"Желимо да направимо мост сарадње, да побољшамо квалитет лечења и уведемо нове процедуре. И данас смо применили потпуно нову технику", каже Масимо Меда са клинике "Сан Донати" из Милана.

"Користили смо специјални Анплацеров уређај који се састоји од два диска, један затвори дефект на једној, други на другој, и један део уђе у отвор, крв не прелази из једне у другу комору и да крв иде у плућа", каже проф. др Владимир Вукомановић, начелник Кардиологије Института за мајку и дете.

Поред кардиолога из Милана, пацијенте на Институту и клиници у Тиршовој, наредних дана оперисаће и врхунски стручњаци из Америке и Велике Британије.

"Довођење страних стручњака је јако важно из више разлога, едукација наших лекара за увођење нових метода, онда, када они дођу већи број пацијената добије неопходне услуге, јер када иду у иностранство, то је онда спорадично, а правимо и уштеде", каже др Сања Радојевић, Шкодрић, в. д. директора РФЗО-а.

Уштедеће се и уз увођење новог компјутерског програма који је омогућио прављење јединствене листе чекања. До сада су поједини пацијенти за исту интервенцију чекали у више институција, на листама су били они којима је већ урађена интервенција, али и они који више нису живи.

"Први пут су одвојени контролни прегледи од првих пргледа, на дневном нивоу здравствене установе ажурирају осигуранике што значи од 72.000 колико је било, већ је смањено за 15 одсто", каже Сања Радојевић.

Да бисмо добили неопходну здравствену услугу, важно је да имамо и здравствену књижицу. Из Фонда позивају грађане који нису подигли нове здравствене картице да то ураде. Закључно са јучерашњим даном то је урадило више од шест и по милиона осигураника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара