ИТ смер и на Машинском факултету

Сенат Универзитета у Београду усвојио је нови студијски програм Машинског факултета - Информационе технологије у машинству. Трајаће три године, доносиће 180 бодова, а годишње ће га уписивати 50  академаца. 

"Машински факултет већ има мастер студије Машинство и информационе технологије тако да на овај начин модернизујемо постојеће основне студије. Око педесетак нових студената ће се доминантно бавити информационо - комуникационим технологијама у машинству", каже декан тог факултета проф. Радивоје Митровић.

Он очекује да ће већ од јесени, од наредне школске године, моћи да упишу прву генерацију бруцоша.

"На овај начин Машински факултет не само да имплементира информационе технологије него јача дигитализацију свих објеката који су предмет изучавања на Машинском факултету - возила, летелице, паметне зграде, чисте собе", нагласио је Митровић.

Појашњава да је нови студијски програм подразумева примену информационо-комуникационих технологија у машинству и да се разликује од других ИТ смерова на ЕТФ-у, ФОН-у, Математичком факултету.

"Задржавамо основни курс развијамо машинско инжењерство, али нема машинског инжењерства без веће примене информационо-комуникационих технологија", закључио је Митровић.

Нови циклус акредитација почиње у марту па факултети припремају нове студијске програм подсећа ректор Владимир Бумбаширевић.

"Оно што је пре свега значајно, то је да се поред нових студијских програма ради и на допунама и на унапређењу постојећих студијских програма, тако да је то нешто што је континуран процес да би се одржао квалитет наставе", рекао је Бумбаширевић.

Универзитет у Београду, који ове године обележава 210 година постојања, на Шангајској листи налази се међу триста најбољих светских универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво