Почиње пост за православне вернике

За вернике православне цркве који поштују стари Јулијански календар данас почиње шестонедељни Божићни пост, који траје до празника Христовог рођења. Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви.

Божићни пост поштују Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, док су остале хришћанске цркве, међу којима и већина православних, које су прихватиле Грегоријански календар, у посту од 15. новембра.

Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завету, дао заповест Јеврејима да посте, јер ће и "његови ученици постити".

Према речима српског патријарха Павла објављеним у његовој книзи "Молитве и молбе", "пост је и данас неопходан" јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.

Телесни и духовни пост

Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, како каже патријарх Павле, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин "да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро".

"Поорати земљу а не посејати значи телесни пост без духовног. А не поорати земљу па посејати семе то је само пост духовни, неприпрмењен телесно", објаснио је патријарх у својим духовним поукама.

Трајање Божићног поста објашњава се такође четрдесетодневним путовањем тројице мудраца до Витлејемске пећине, у којој је 25. децембра рођен Богомладенац Исус.

Пост је стога звезда водиља за све оне који су хришћанство одабрали за своју веру, као што је за мудраце који су веровали у пророчанство о рођењу Спаситеља једина водиља била најсјајнија звезда на небу која је ишла од Запада ка Истоку и која их је довела у Витлејем.

Каноном православне цркве предвиђена су четири поста годишње, а најдужи је Велики или Часни пост пред празник Васкрсења. Петровски и Госпојински пост верници поштују пред Петровдан и Велику Госпојину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи