Немачка штампа: Смрт у бастиону балканске мафије

Смрт у бастиону балканске мафије, наслов је текста у "Франкфуртер алгемајне цајтунгу" после убиства Оливера Ивановића.

"За Косово, Србију и Србе у Митровици било би важно да се убиство Оливера Ивановића разјасни. Али, шансе не стоје добро", оцењује немачки лист.

Наводи да је Митровица црна рупа која је прогутала још једну жртву.

"Митровица је са аспекта правне државе црна рупа, која је сада прогутала нову жртву", оцењено је у тексту Франкфуртер алгемајне цајтунга, преноси Дојче веле.

Лист пише да је Ивановић био "прагматичар, умерен онда када су се други играли ватром националне хистерије и митовима", те да је "извесно да је Ивановић својим ненашминканим приступом косовској реалности створио много непријатеља".

Према писању листа, Ивановић је био "трн у оку" националистичким албанским елитама у Приштини, али није био по вољи ни српским националистима, а имао је непријатеље и у међународним надзорним органима на Косову.

У сличном стилу пише Ноје цирхер цајтунг да је "север Косова још увек ничија земља коју тресе насиље".

"Од рата ни Приштина ни Србија не контролишу заиста север Косова", пише Ноје цирхер цајтунг и наводи да се "тамо етаблирала хибридна владавина у којој учествују Београд, међународне мисије, организовани криминал и у најмањој мери Приштина".

"Годинама се зна да у таквом биотопу цветају мафијашке структуре", закључује лист.

Према писању недељника Шпигл у онлајн издању, мафијашка убиства су свакодневица у балканским земљама.

"Али ово убиство је врло вероватно политички мотивисано", оцењује Шпигл.

Према писању листа, Ивановићево убиство догодило се усред крајње критичне политичке ситуације, када су српско-косовски односи на најнижој тачки последњих година.

И само Косово се политички, економски и социјално – неколико седмица пре десете годишњице проглашења независности – налази на дну, закључак је Шпигла у тексту у онлајн издању, преноси Дојче веле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво