Косовска Митровица испратила Оливера Ивановића, ковчег са телом стигао у Београд

Грађани Косовске Митровице испратили су посмртне остатке Оливера Ивановића до излаза из града, одакле је поворка под пратњом полиције кренула за Београд. Помен Ивановићу одржао је владика Теодосије са игуманима. Ковчег са телом допремљен је око 18.15 на београдско Ново гробље. Сахрана ће бити сутра у 12.30 у Алеји заслужних грађана.

Колона је око 11 часова кренула од седишта Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" главном улицом ка изласку из Косовске Митровице.

Када су стигли до пумпе на излазу из града, грађани су положили цвеће у возило у којем се налази ковчег, а поворка је под пратњом полиције кренула за Београд.

Све околне улице биле су затворене за саобраћај, а људи су се окупили и дуж путање којом се поворка кретала и придруживали јој се. Није примећен већи број полицајаца, а хеликоптер Кфора у неколико наврата је прелетео град.

У поворци су били чланови породице и пријатељи, представници јавног и политичког живота на Косову и Метохији, амбасадори неколико западних земаља у Приштини...

Испред седишта Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" током преподнева се окупио велики број људи како би Ивановића испратили на вечни починак.

Окупљенима се обратила његова сарадница Ксенија Божовић.

"Хвала свима који сте дошли да поделите тугу са нама и хвала онима који нису данас са нама. Ми, његови сарадници, као и породица, очекујемо од свих, и Београда, и Приштине, и међународне заједнице да пронађу починиоце. Можда ће и породици и нама бити лакше", рекла је потпредседница Грађанске иницијативе СДП.

Владика Теодосије, игумани манастира Бањска и Драганац, Данило и Иларион, као и свештенство, одржали су јутрос помен Оливеру Ивановићу у просторијама његове странке.

Ковчег са телом убијеног лидера Грађанске иницијативе допремљено је вечерас око 18.15 на београдско Ново гробље, где ће сутра бити сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Посмртни остаци Оливера Ивановића ће до сахране, у четвртак у 12.30, бити у капели на том гробљу, а до тада ће сви који желе моћи да се опросте од Ивановића, запале свеће и изјаве саучешће његовој породици. 

У северном делу Косовске Митровице данас је мирно, а безбедност је подигнута на виши ниво, јавио је дописник РТС-а. Са свих страна стижу позиви на мир и суздржаност.

Десетине људи из Северне Митровице, са севера Косова, али и из централне Србије стајало је и ноћас у редовима испред седишта ГИ СДП да ода почаст Ивановићу.

Ивановић је убијен јуче испред просторија своје странке у Косовској Митровици. Налази обдукције су показали да је у њега пуцано из пиштоља "дуга деветка", а погођен је са шест хитаца.

Kосовска полиција почела је другу фазу истраге о убиству и преузела снимке са сигурносних камера које се налазе на кући испред које је убијен Ивановић.

Ивановићев адвокат Небојша Влајић истакао је да косовске власти треба да обаве разна обавештајна испитивања.

"Увиђај је обављен јуче, верујем да је обављен савесно јер сам једном делу и присуствовао. Обављена је обдукција која је утврдила врсту оружја и врсту рана које су нанете, концентрацију метака који су пронађени у телу, нађено је зрно које је у његовом телу заостало. Према томе, у случају да се открију неки други докази, све се то може повезати, али мислим да овде полиција пре свега треба да обави разна обавештајна испитивања да би се до коначног решења дошло", рекао је Влајић.

Након јучерашње седнице Савета за националну безбедност, председник Србије Александар Вучић рекао je да је договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази, док је српско Тужилаштво за организовани криминал покренуло предистражни поступак.

Директор косовске полиције Шпенд Мађуни изјавио је да је формирана специјална јединица која се бави истрагом убиства Ивановића.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да ће, уколико буде потребе, позвати и ФБИ да се укључи у истрагу убиства лидера ГИ "Слобода, демократија, правда".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво