Иницијатива за доживотни затвор ускоро у Скупштини Србије

Министарство државне управе и локалне самоуправе верификовало је 125.500 потписа грађана иницијативе "Фондације Тијане Јурић" за увођења доживотног затвора за убице деце, малолетника или трудне жене, који ће бити прослеђени Скупштини Србије као грађанска иницијатива за измену Кривичног законика.

У саопштењу Фондације се подсећа да је иницијативу потписало 158.460 грађанки и грађана Србије.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је на захтев Народне скупштине, проверило да ли су сви потписници Иницијативе уписани у Јединствени бирачки списак, односно да ли има најмање 30.000 потписника са исправним подацима, колико је потребно да би Народна скупштина уважила грађанску иницијативу.

Министарсто је утвдило да је иницијативу подржало четири пута више потписника од неопходног, односно да је више од 125 и по хиљада потписа исправно и потпуно.

"Циљ и жеља сваког човека је да деца буду безбедна, а томе ће допринети иницијатива Фондације ‘Тијане Јурић‘", подвукао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у разговору са оснивачем Фондације Игором Јурићем.

Јурић је рекао да је веома задовољан захваливши се министру и запосленима у ресорном министарству за пожртвованост да посао преписа података у електронски облик и провере података ураде за 45 дана, за шта је, према процени Фондације, сигурно требало најмање шест месеци рада.

"Чињеница да нико од запослених није питао што остаје дуже на послу, а радили су и током ноћи, говори да смо сви приступили задатку као људи, а не као бирократе и све у циљу да што пре завршимо наш део посла да се ова грађанска иницијатива претвори у закон", истакао је министар.

Ружић је истакао да је задовољан што се користи механизам грађанске иницијативе јер се на тај начин јача демократски процес и политичка партиципација грађана у Србији.

"Тиме показујемо и да доношење јако битних одлука и закона могу иницирати сами грађани", закључио је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво