Преглед штампе (28.11.2008.)

Новости: Еулекс спреман за акцију, Нећемо бити голи и боси; Политика: Ко пише буџет, Терористички удар на Бомбај; Блиц: Динкић прети изласком из Владе, Гориво ће појефтинити у просеку за шест динара

Дневне новина данас највише пажње дају доласку Еулекса, економији, терористичким нападима у Индији, ...

 

Еулекс спреман за акцију

Мисија Еулекс, којој је у среду Савет безбедности УН дао правну потпору за рад на Косову и Метохији, према најавама домаћих и страних званичника, већ за неколико дана почеће да се распоређује у покрајини.

Мада је одлучено да Еулекс буде на целој територији КиМ, не може се очекивати да службеници европске мисије свој посао преко ноћи отпочну и у српским срединама.

Како за "Новости" каже државни секретар за КиМ Оливер Ивановић, за то ће бити потребно да Еулекс стекне поверење Срба са КиМ, а за поверење је, увек, потребно време.

Паралелно са почетком распоређивања Еулекса на целој територији КиМ, о чему је Влада Србије у четвртак донела Закључак, наставља се дијалог са УН о разради шест тачка генералног секретара УН. Истовремено, Приштина усвојени план и даље - одбија.

- Мисија је спремна да почне спровођење мандата што пре - изјавио је у четвртак у Приштини Ив де Кермабон, шеф Еулекса. Он је објаснио како ће у пракси деловати мисија која је сада везана и за УН:

- Мој ланац команди директно је везан за Брисел, ја директно извештавам ЕУ, али ћу повремено извештавати и СБ, јер радим на основу Резолуције 1244. Еулекс ће бити широм Косова, он је једна мисија за владавину закона, одговорна и за добро и за зло у домену својих функција.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић каже да ће "мисија Еулекс искључиво имати надлежност да обезбеди нормализацију живота за Србе на КиМ у складу са Резолуцијом 1244 на статусно неутралан начин и под окриљем УН".

Богдановић је рекао да је одлука СБ наишла на негодовање Албанаца са КиМ, званичне Приштине и "са пуним правом постоји одређена доза зебње код Срба и других неалбанаца да може доћи до немира и да Албанци могу да искористе ову ситуацију да би још једном очистили Косово и Метохију од Срба.

Како ће конкретно расплет на Ист Риверу, утицати на живот Срба КиМ, државни секретар за КиМ Оливер Ивановић тумачи на следећи начин:

- Актуелно стање у ком 70 одсто особља Унмика одлази, опасно је по нас јер то значи мање могућности за остваривања права Срба пред судовима и полицијом. Због тога ће бити важна улога Еулекса, наравно под условима Београда. Еулекс ће подносити извештај СБ, а не само Бриселу, како је првобитно замишљено. А, у СБ биће важно и шта Србија има да каже о том извештају.

Срби ће се, закључује Ивановић, осећати сигурније, јер неће директно бити везани за институције Косова, већ за међународне представнике који долазе по Резолуцији 1244. Успешност Еулекса, напомиње Ивановић, зависиће од сарадње са локалним становништвом. Ако се мисија покаже као стручна и одлучна да реши велике злочине попут случаја Старог Грацког, то би био добар доказ за успостављање поверења.

Прете Србима

Преузимајући одговорност за недавни бомбашки напад на седиште Европске уније на Космету, до сада непозната организација "Армија Републике Косова", запретила је да ће, уколико дође до примене плана од шест тачака прихваћеног на седници СБ, а који по мишљењу ове организације представља опасност од поделе Косова, напасти и нову мисију Еулекс, али и српски живаљ у покрајини.

- Србима на Косову исећи ћемо главе и однети их њиховим политичарима, а на мети напада биће и Еулекс уколико буде статусно неутралан - наводи се између осталог у писменом саопштењу прослеђеном медијима на Косову. Потврдивши да Косовска полицијска служба има сазнања о наведеном саопштењу, Ветон Ељшани, портпарол КПС, у изјави "Новостима" каже да је саопштење послато са приватне "и-мејл адресе" и да су медији доставили полицији саопштење.

Нећемо бити голи и боси

Из корпуса цена о којима одлучује Влада Србије, Министарство за трговину до краја године само ће одобрити поскупљење лекова, најавио је у разговору за "Новости" Слободан Милосављевић, министар трговине и услуга.

- Постоји реално оправдање само за корекцију цена лекова, а примарни разлог за то је раст курса евра и цене увозних компонената за домаће произвођаче лекова. Морамо да тражимо све могуће начине како би годину завршили са једноцифреном или минималном двоцифреном инфлацијом.

"Верујем да до краја 2008. може доћи до још једног појефтињења нафтних деривата. А почетком следеће године очекујем да дође и до смањења цене гаса. Влада Србије је недавно усвојила уредбу која се односи и на цене комуналних услуга. Мој лични став је да до поскупљења сада не би требало да дође. Зарад очувања куповне моћи грађана мислим да би поскупљења требало пролонгирати до краја зиме."

"Слабљење динара нарушава куповну моћ грађана Србије, али пре свега поредећи количину девиза која се може купити за просечну месечну зараду у Србији. Тешко је, теже него што је било пре неколико месеци, али Србија није изоловано острво и Влада заједно са НБС чини све да очува макроекономску стабилност и ублажи утицај кризе. Очекујемо и интензивирање контаката са привредницима и њихове предлоге шта чинити како би обезбедили одржив развој српске привреде."

"Преживећемо. Иако се криза захуктава и још није достигла кулминацију, убеђен сам да су перформансе српске привреде довољно стабилне да можемо да је преживимо. Нисам од оних који сматарају да у кризи имамо шансу да профитирамо, али можемо неоштећени да изађемо из ње, уз очување развојних перформанси наше економије и наставка континуираног осмогодишњег привредног раста."

"Смањивање стопе економског раста у 2009. години донеће проблеме у многим предузећима, али, нажалост, то је глобални феномен и Србија од тога не може да се одбрани. Највеће проблеме видим у повећању цене капитала и смањивања расположивих средстава за пласмане привреди. Оно са чиме се већ суочавамо је повлачење депозита из пословних банака, иако је Влада подигла гаранцију државе са три на 50 хиљада евра. Моја порука грађанима је да не чине ту грешку."

"Нећемо гладовати, нити ћемо ићи голи и боси. Сви у Влади знамо да у Србији има пуно грађана који једва састављају крај са крајем. То није искључиво последица кризе, већ тога што људи немају посао, што су социјално угрожени и што су многи испод границе сиромаштва. Зато ће социјална давања и брига о најсиромашнијима, бити један од приоритета економске политике Владе у 2009. години."

 

Ко пише буџет

Ни 15 дана пошто је са Међународним монетарним фондом постигнут договор о раму за буџетску и јавну потрошњу у 2009. години и мада је до 19. децембра, када би у Вашингтону борд директорате финансијске институције требало да одобри аранжман са Србијом, остало само три недеље, влада Србије ни јуче није утврдила предлог буџета за наредну годину.

Владини и скупштински званичници јавност су још једном уверавали да нема опасности за аранжман са ММФ-ом и да Србија неће упасти у привремено финансирање јер ће буџет бити финиширан и парламенту прослеђен идуће недеље. Ипак, страх је подгрејавала чињеница да се на јучерашњој конференцији за новинаре после седнице владе, иако очекивана, није појавила министарка финансија Диана Драгутиновић. То је у јавности изазвало спекулације да је спорост надлежног министарства за финансије била повод да премијер Мирко Цветковић преузме израду предлога буџета како би се посао коначно завршио пре истека задатих рокова.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић потврдио је да влада ни јуче није расправљала о предлогу буџета и да ће највероватније бити усвојен на следећој седници владе - 4. децембра.

На конференцији за новинаре после седнице владе Богдановић је објаснио да буџет касни „због прерасподеле и планирања трошкова, који се очекују услед ефеката светске финансијске кризе". На питање да ли ће одлагање угрозити аранжман са ММФ-ом,министар је изразио наду да ће ММФ имати разумевања.

Већ пословично опрезни, гувернер Радован Радован Јелашић и јуче је упозоравао да се не заборави и не прекорачи договорени рок: „Међународни монетарни фонд неће одобрити нови аранжман са Србијом уколико влада до 19. децембра не усвоји буџет."

Гувернер очекује да ће укупна инфлација наредне године бити осам одсто, под условом да НБС и влада потпишу уговор и да свако преузме свој део одговорности - НБС за монетарну политику, а влада обавезу да спречи да неко у марту подигне цену струје, неког другог енергента или услуге.

Гувернер је јасно упозорио да уколико влада не усвоји предлог буџета до 19 децембра, договор са ММФ-ом пада у воду.

Судећи по апетитима буџетских корисника и „тучи" за сваки милион или милијарду динара више, која се протеклих дана водила међу члановима владе, многи у Немањиној 11, изгледа, још нису озбиљно схватили да маневарски простор никада није био ограниченији, да овога пута сви морају да поднесу терет штедње, да неко може добити више, само ако се некоме другоме много више узме. Или јасније, да нису озбиљно схватили шта је обавеза број један из договора са ММФ-ом: да ако заиста хоћемо аранжман, из владе мора изаћи предлог буџета којим се неће пробити плафон и да дефицит у наредној години не сме премашити 1,5 одсто бруто домаћег производа.

Последње информације, које су се могле чути касно синоћ охрабрују: буџет ће коначно бити састављен и усвојен, односно Србија се у првом кварталу идуће године неће привремено финансирати.

Насупрот критикама опозиционих странака, председница парламента Славица Ђукић-Дејановић уверена је да ће буџет бити усвојен до краја године.

И шефица посланичког клуба „За европску Србију" Нада Колунџија очекује скори договор између ресорних министара, као и то да ће буџет за наредну годину очувати финансијску стабилност и стандард грађана.

Терористички удар на Бомбај

Засад непозната група од „неколико десетина" добро наоружаних терориста извела је у среду увече, око десет сати по локалном времену, спектакуларни удар у центру 15-милионског Бомбаја, финансијске престонице Индије и популарног туристичког одредишта. Нападнуто је укупно 12 локација, међу којима и два најлуксузнија хотела, „Таџ" и „Оберој", а према најновијем билансу погинуло је најмање 125 људи, док је број рањених до синоћ био 327. Међу жртвама је и 14 полицајаца и шест странаца.

Ово је, по свему судећи, био досад најорганизованији терористички напад од удара Ал Каиде на Њујорк и Пентагон 11. септембра 2001. У Индији, која је последњих година била мета многобројних терористичких диверзија, углавном бомби са даљинским упаљачима подметнутих на пијацама и другим урбаним састајалиштима са много људи, ово је први пут да је оваква акција изведена на овако дрзак начин, са терористима који су унапред могли да рачунају на жестоку реакцију снага безбедности и мале изгледе да преживе.

Нападачи су дошли с мора, у гуменим чамцима који су остављени на обали, а индијска морнарица је, како је јављено јуче по подне, запосела и брод којим су приспели у индијске воде. Брод је, како је речено, пресретнут 127 километара од индијске обале, а допловио је из пакистанске луке Карачи.

То је изгледа био и основ да индијски премијер Манмохан Синг, у обраћању нацији поводом овог напада, укаже и на „вероватну спољну везу" овог терористичког чина, не именујући при томе ниједну земљу појединачно. У прошлости, прст је без оклевања показивао на Пакистан.

Редакције индијских медија примиле су у току јучерашњег дана и-мејл поруку у којој одговорност за напад преузима досад непозната организација „Декански муџахедини". Декан је иначе централна висораван Индијског потконтинента, тако да ова географска одредница може да упућује само на домаће порекло терориста.

Спекулише се и да би „Декански муџахедини" могли да буду само друго име за „Индијске муџахедине" који су преузимали одговорност за претходне терористичке диверзије - у Делхију, Бангалору, Џајпуру и Ахмедабаду са више од 130 жртава - али засад нема чврстих доказа ни за једну тезу која је пуштена у оптицај.

Судећи, међутим, по анализама које су јуче освануле у западној, посебно британској штампи, напад на Бомбај има „рукопис" Ал Каиде - одабир „меке" мете повезане са Западом, али не у земљи са системом максималног обезбеђења (попут напада ба Балију, 2002). Ал Каида је, како се износи, најављивала да ће извести „нешто спектакуларно" у периоду у којем се у Америци обавља транзиција између две председничке администрације.

Индија је у шоку и предстоји јој озбиљно преиспитивање: како се и зашто ово догодило и да ли је могло да буде спречено, с обзиром на то да је већ неко време озбиљно заражена вирусом тероризма.

 

Динкић прети изласком из Владе

Усвајање буџета за 2009. годину, којим ће бити смањени трошкови министарстава, уздрмало је односе унутар коалиције „За Европску Србију" и натерало коалиционе партнере да изваде тешку артиљерију. Према сазнањима „Блица", Г17 плус незадовољан кресањем трошкова запретио је и изласком из Владе, а из врха ДС им је поручено да имају начелни договор са лидером Нове Србије Велимиром Илићем и СНС да у том случају подрже изгласавање буџета у Скупштини Србије.

У среду увече је одржан састанак којем су присуствовали и лидери ДС и Г17 плус Борис Тадић и Млађан Динкић, из чијих странака се, међутим, чују различита тумачења да ли су односи изглађени. Док у ДС тврде да је ствар легла, у Г17 истичу да још ништа није готово.

Одлука о буџету, која ни у четвртак није стављена на гласање на седници Владе, тиме је одложена по трећи пут. Проблем је у томе што се после препорука ММФ и чињенице да ће се повећати давања за пензије морају кресати субвенције у свим министарствима. Ту се долази до правог проблема јер се одлуке о кресању средстава не доносе на бази економских већ политичких процена, што доводи у питање стабилност коалиције.

Иако нема поузданих и конкретних података колико је и ком министарству „узето" зна се да је буџет крајње рестриктиван и да су новчана средства министарствима значајно умањена. Према сазнањима „Блица", лидер Г17 плус се на састанку са Тадићем побунио и истакао да је министарствима којима управљају кадрови његове странке буџет умањен више него што треба и знатно више него министарствима којима управља ДС.

Гориво ће појефтинити у просеку за шест динара

С обзиром на вртоглави пад цена нафте на светским берзама, гориво би, како сазнаје "Блиц", са следећим пресеком цена, које треба да се уради почетком следеће недеље, требало да појефтини шест динара по литру.

- С новим пресеком цена нафтних деривата који се очекује следеће недеље гориво би требало значајно да појефтини. Према постојећим рачуницама, то појефтињење износиће више од 14 одсто, односно око шест динара по литру, јер се курс долара у односу на динар последњих неколико дана није толико повећао колико је пала цена нафте - каже за "Блиц" Небојша Атанацковић, председник Управног одбора "АД Нафта".

По тој рачуници грађани би за литар бензина од следеће недеље издвајали 81,30 динара, а за литар дизела 65,20 динара. Тим би се, ако остану досадашње промене, цене горива вратиле на ниво из марта прошле године.

Иначе, сирова нафта је на светским берзама пре два дана појефтинила након краткотрајног поскупљења од чак девет одсто, што је последица забринутости да ће се раст цене показати неодрживим у време пада тражње горива. Цена америчке "лаке" нафте пала је за чак 2,4 долара, или 4,4 одсто, на 52,10 долара за барел, док је европска "брент" нафта појефтинила за 2,22 долара или 4,1 одсто на 51,71 долар за барел.

Иначе, Министарство рударства и енергетике пресек цена нафтних деривата ради на сваких петнаест дана. Последња корекција извршена је 15. новембра, када је цена нафте на светском тржишту била смањена 4,82 одсто, због чега су цене нафтних деривата у Србији пале за 2,75 одсто или 2,2 динара по литру.

Стручњаци, ипак, не могу да прогнозирају како ће се цена сирове нафте кретати до краја године, мада је било неких најава да би црно злато могло до јануара следеће године да кошта свега 40 долара по барелу.

Једино што је сада извесно јесте да је тражња за овим енергентом у паду због светске економске кризе, што је само један од разлога зашто је њена цена данас само трећину оне из јула када је барел коштао невероватних 147 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво