Учестали напади на имовину Срба на КиМ

Четири напада на имовину српских повратника у општинама Клина и Исток на Косову и Метохији за седам дана. Запаљено је преко 1.000 бала сена и сламе, оштећена једна штала. Починиоци нису откривени. Канцеларија за Косово и Метохију осудила је нападе и затражила попис уништених добара да би породицама надокнадили штету.

У домаћинству Снежане Дубић и њених синова пламен је угашен, али још тиња. Летина је потпуно изгорела, а са њом и готово читав кров штале.

"Било је 480 бала сламе, унутра музилица, штала изгорела, плевна, свињац, све. То што сам имала, што сам се мучила. Краву сам померила и свиње, и керови били исто ту", каже Снежана Дубић из села Суви Лукавац.

Пожар у домаћинству Дубића подметнут је синоћ. Полиција је извршила увиђај а ватрогасци су стигли са закашњењем. Дубићима су летину палили и пре три године, а трактор украли одмах пошто су се вратили. Од синова Снежане Дубић нико не ради.

"Једино тако можемо да преживимо, од те стоке и пољопривреде. И то не дају да радимо на миру. Не знамо како ћемо сада, да наставимо даље. Немамо где", прича  Жарко Дубић.

У Сувом Лукавцу је пре три дана нападнута имовина и Милорада Дубића и то није први пут.

"Шест и по година су ми узели две краве, па су ми запалили скоро 1.000 бала сена. И сада ми запалили, а никоме нисам учинио лоше. И овде живота нема. Немам куд, да сам млађи мало – сутра бих побегао", каже Милорад Дубић.

За седам дана четири напада у кругу од пет километара. Нису једини.

"Осамнаест трактора је украдено. Обијено је 20 и више кућа, неке чак и по два пута. Порука је јасна, нисте добродошли, не треба да будете ту где јесте. Али нико од ових повратника није дошао са намером да неком засмета, нико није начинио проблем. Полиција не каже ништа, ниједан случај није откривен. Далеко од тога да у тој полицији нема способних људи", напомиње Милорад Дубић из Сувог Лукавца. 

Повратаници у Клини и Истоку, а има их око 1.500 у 16 села, сматрају да интервенцијом централних и локалних структура косовске власти напади могу брзо да престану а тиме муке повратника.

Из Канцеларије за Косово и Метохију су затражили попис уништених добара како би оштећеним породицама надокнадили штету. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво