Породично насиље обележило почетак Нове године

Координаторка Сигурне куће у Београду Весна Станојевић каже за РТС да је од почетка године било неколико случајева насиља, у којем је убијена једна девојка и случај породичног насиља када је насилник извршио самоубиство.

Весна Станојевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекла да је Нову годину обележио случај убиства девојке из околине Суботице и случај породичног насиља на Новом Београду.

"Од почетка године имали смо неколико пријава насиља. У Сегедину је 1. јануара убијена девојка из околине Суботице, док је 2. јануара дошло до породичне свађе у којој је насилник извршио насиље над супругом и ћерком а потом извршио самоубиство. У Аустрији су пријављена неколико случајева породичног насиља чији су учесници наши држављани", наводи Станојевићева.

Наводи да Закон о спречавању насиља у породици даје резултате али да треба наставити са борбом.

"Насиље у породици је тема против које се сви боримо. Наш циљ је да се оно смањи али два драстична примера насиља у 2017. од којих би издвојила убиство испред Центра за социјални рад  које је потресло целу Србију, нам остављају тежак утисак и питање да ли мере које имамо могу да спрече насиље. Али према показатељима које имамо верујем да ће ова година бити боља", наводи Станојевићева.

Кад је реч о раду полиције, тужилаштву и Центру за социјални рад, наводи да се осећа велика разлика у позитивном смислу.

Осврћући се на глобалну кампању против сексуалног узнемиравања жена из Холивуда наводи да је сексуалног узнимиравања било и да ће га бити.

"На жалост жене су врло често на мети сексуалног узнемиравања. Њега је увек било не само у Холивуду већ и широм света, у организацијама где послодавци злоупотребљавају своје сараднице које због страха не добијања или губитка посла насиље не пријављују", наводи Станојевићева.

На спекулације да ће се наћи на листи СНС-а на београдским изборима Станојевићева наводи да треба сачекати објаву листе.

"Треба сачекати објаву листе али ако дође до тога да се нађем на њој ја ћу и даље са истим жаром наставити да учествујем у борби против насиља над женама", закључила је Станојевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво