Дочек Српске нове године

У градовима и туристичким центрима Србије дочекана Нова година по јулијанском календару.

У Београду је Српска нова година обележена великим ватрометом испред Храма Светог Саве, а једини организовани дочек је испред општине Звездара.

У Новом Саду на више од 20 локација организовани су концерти. Велики број програма био је бесплатан за посетиоце.

Дочек је организован и на Градском тргу у Чачку, уз Дејана Петровића и Биг бенд оркестар.

Организовани су дочеци и у Нишу, Јагодини, Сомбору и другим градовима.

За Српску нову годину у црквама се организује празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године. По обичајном календару, током ноћи се не спава. Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, вино и крофне.

Православна нова година у нашем народу се назива и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: "Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је сретно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати".

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину – Василица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво