Дочек Српске нове године

У градовима и туристичким центрима Србије дочекана Нова година по јулијанском календару.

У Београду је Српска нова година обележена великим ватрометом испред Храма Светог Саве, а једини организовани дочек је испред општине Звездара.

У Новом Саду на више од 20 локација организовани су концерти. Велики број програма био је бесплатан за посетиоце.

Дочек је организован и на Градском тргу у Чачку, уз Дејана Петровића и Биг бенд оркестар.

Организовани су дочеци и у Нишу, Јагодини, Сомбору и другим градовима.

За Српску нову годину у црквама се организује празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године. По обичајном календару, током ноћи се не спава. Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, вино и крофне.

Православна нова година у нашем народу се назива и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: "Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је сретно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати".

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину – Василица.

број коментара 6 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 09:32)
Rade [нерегистровани]

Sretna Nova godina !!

Zdravlje i mir !!

(недеља, 14. јан 2018, 09:03)
nada [нерегистровани]

moze i dostojanstveno

ne dozivljavam Srpsku Novu godinu kao nesto posebno,jedino postujem sto je crveno slovo.Prosto tradicija.Mene je odusevio program RTS.Videli smo nase voditelje u drugom svetlu potpuno prirodne,vesele i nasmejane u toaletama i odelima,ni trun od prostote.Odusevilo me veselje bez kiceraja sasvim dostojanstveno i primereno.Mozemo mi i ovako,da budemo oraspolozeni,da nas pesma razgali da se osecamo lepo bez glupih,tupih i "dno dna "ponasanja i psovki.Voditelji su bili sjajni i ceo program je lepo i kulturno osmisljen.

(недеља, 14. јан 2018, 06:25)
ceda [нерегистровани]

svim

pravoslavcima sretna srpska nova godina puno zdravlja srece i para zeli ceda lapovac

(недеља, 14. јан 2018, 03:32)
anonymous [нерегистровани]

срећна Нова Година !

срећна Нова Година !

срећна Нова Година!

желим свима лета у делима и у новој години Са новолетием Србија!

Срећна нова година !

Сибир. Русија.

(недеља, 14. јан 2018, 02:22)
anonymous [нерегистровани]

Срећна Нова православна :)

У новогодишњој ноћи по грегоријанском календару нисам пратио телевизију, а од оних који су пратили чуо сам невероватне похвале на програм РТС-а. Међутим, вечерас сам уз РТС и морам да вам кажем да сам изненађен да сам видео један од најбољих новогодишњих програма који су до сада емитовани у Србији. Напокон нешто за све генерације, са мером пристојности и укуса. Свака вам част на овоме!

(недеља, 14. јан 2018, 00:46)
anonymous [нерегистровани]

Срећна Српска Нова Година !

Свим Србима и православцима широм света срећна Српска православна нова година. Чувајмо нашу традицију и културу, наше празнике и обичаје јер тако чувамо свој идентитет.