РТС са студентима ЕТФ-а који се спремају за светско такмичење

У конкуренцији мноштва иновација електронске енергетике највећих светских универзитета међу 17 најбољих уврштен је и "патент за складиштење енергије" тима студената Електротехничког факултета у Београду. Они ће се већ почетком марта на Интернационалном такмичењу "енергија будућности" у америчком граду Сан Антонију надметати за место међу осам најбољих патената у свету. Њихов одлазак на такмичење због недостатка новца још није известан.

У радионицу Електротехничког факултета, где праве свој патент, свих осамнаест студената из тима дошло је право са испита. 

"Скоро сваког дана дођемо овде да радимо на нашем пројекту, пошто нам је јако стало до њега", рекао је Слободан Вукојичић, студент ЕТФ-а у Београду.

Мина Татић, студент ЕТФ-а у Београду каже да тиме што је део тима стиче веома битна практична искуства и са теориским знањем које стиче на факутету примењује их. 

"Надамо се финалу зато сада и радимо убрзано, скупљамо финансијска средства за потребе тог нашег претварача који правимо и за потребе путовања", каже Дуња Родин, студент ЕТФ-а у Београду.

У радионици раде на новим технологијама али патенте развијају и на онима чак из 1909. године. И поред тога београдски Електротехнички факултет важи за фаворита на светском такмичењу - енергетике будућности. Њихове колеге су 2005. у Чикагу освојиле прво место, а прошле године на Тајвану, треће.

"Технологија коју овогодишњи тим развија због своје природе лако може наћи примену у свим системима који подржавају акумулацију енергије као што су све акумулационе електране са обновљим изворима енергије или електрична возила", наводи Александар Милић, ментор такмичарског тима ЕТФ-а.

"Наши студенти који су изашли из ове лабораторије су водећи стручњаци у развојним центрима широм света у водећим компанијама", рекао је Никола Лепојевић, стручни саветник на ЕТФ-у у Београду.

И њима већ стижу позиви за посао али кажу жеља им је да раде у својој земљи.

Огњен Радовановић, студент ЕТФ-а у Београду каже да је лако отићи али да он не бих волео да људи са Елетротехничког факултета напуштају Србију.

"Мој главни циљ је да држава препозна потенцијал који ми имамо у развоју уређаја електронске електронике и да кроз различите подстицаје омогући да људи у овој области остану у Србији да не морају да иду у иностранство", каже Иван Петрић, ментор такмичарског тима ЕТФ-а.

Из Владе обећавају више новца упрво за пројектно финансирање научника, припрема се и нови Закон и Фонд за науку.

"Ове године имамо око 15 одсто већи буџет за науку. То је врло важан показатељ да Влада Србије показује да жели да улаже у науку да желимо да млади људи остану овде, да не одлазе пребрзо из нашег система и да остваре научне резултате", навео је Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете.

У оваквим пројектима студентима је најдрагоценија подршка привреде. Компаније су те које морају да пруже прилику будућим стручњацима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво